Kultúra

Hetvenöt éve szórakoztat kalandjaival Harisnyás Pippi

Harisnyás Pippi immár 75 éve szórakoztat minket lehengerlő stílusával. Astrid Lindgren svéd írónő 1945-ben megjelent regénye két folytatást is kapott, de számos adaptáció is készült belőle és rengeteg nyelvre lefordították.

Hetvenöt éve szórakoztat kalandjaival Harisnyás Pippi
A regényt a kritika először fagyosan fogadta, viszont a gyermekek azonnal a szívükbe zárták Harisnyás Pippit
Fotó: AFP

A modern skandináv gyermekirodalom királynőjeként számon tartott írónő regényének főhőse egy nem mindennapi kislány. Harisnyás Pippi egy vörös copfos, neveletlen, rakoncátlan gyermek, de a szíve a helyén van. Elragadó természetességével mindenkit meghódit.

Kilencéves kora ellenére Pippi teljesen egyedül él egy nagy házban, mert az apukája király lett egy távoli szigeten. Kerüli az iskolát, és ha csak teheti, barátaival játszik, vagy kószál a városban, eközben pedig rengeteg kaland éri.

A regényt a kritika először fagyosan fogadta, viszont a gyermekek azonnal a szívükbe zárták a vadóc kislányt, akinek sikere azóta is töretlen.

Harisnyás Pippi
A kilencéves vadóc kislány számos kalandba keveredik
Fotó: AFP

Kapcsolódó írásaink

Egyszemélyes pécsi intézmény

ĀLantos Ferencnek nemcsak festői, de művészetpedagógiai tevékenysége is meghatározó volt – Tájképekkel, enteriőrökkel indult, végül a hatvanas években az absztraktig jutott el