Kultúra

Döntött a parlament a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának változtatásáról

Törvénymódosítás

Munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya. Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében tegnap fogadta el a parlament.

A távirati iroda tudósítása szerint a csaknem tizenkilencezer érintett a változtatással ugyanakkor nem kerülhet kedvezőtlenebb helyzetbe. A döntés kiterjed a központi költségvetési szerveknél, a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknál, valamint az egyházi szervezeteknél foglalkoztatottakra, érinti a levéltárak, a muzeális intézmények, könyvtárak, előadó-művészeti szervezetek dolgozóit. Ők július 1-jéig kapnak tájékoztatást a váltásról, július 15-ig pedig megismerhetik annak feltételeit is. Az új szerződést a munkavállalóval október 31-ig kell megkötni. Bár a jogviszony november 1-jétől megváltozik, azt a továbbiakban folyamatosnak kell tekinteni, a jubileumi jutalmak pedig még öt évig járnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom