Kultúra

Sokkal többet olvasnak az emberek a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások bevezetése óta közel duplájára nőtt az emberek által olvasással töltött idő - derül ki egy brit kutatásból, amelyből a The Guardian készített összefoglalót.

Sokkal többet olvasnak az emberek a koronavírus miatt
A járvány idején jelentősen megnőtt az olvasási kedv, főként krimi és thriller jellegű köteteket forgatnak szívesen az emberek
Fotó: MH

A Nielsen Book felmérésében 1000 embert kérdeztek meg április 29. és május 1. között: a válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy többet olvas, mióta Boris Johnson március 23-án elrendelte a járvány miatti korlátozásokat az Egyesült Királyságban. A kutatás szerint az olvasásra fordított idő is jelentősen megnőtt: heti 3,5 óráról 6 órára.

A válaszolók több mint fele (52 százalék) mondta azt, hogy azért olvas többet, mert több a szabadideje, 51 százalék szórakozást keres, és 35 százalék érezte úgy, hogy a könyvek egyfajta menekülést biztosítanak a mostani időszak sokszor nyomasztó valóságából.

Az olvasók ízlésére is hatással volt a járvány: a korábban népszerű disztópikus művek háttérbe szorultak, inkább krimi és thriller zsánerbe tartozó köteteket forgatnak szívesen az emberek.

A Guardian által megkérdezett írónő, Louise Doughty szerint hiba lenne azt feltételezni, hogy a válságos időkben az emberek megnyugtató, könnyed olvasmányokra vágynak. Doughty úgy véli, az olvasók el akarnak merülni a történetben, a krimi és a thriller típusú művek erre különösen alkalmasak, mert fenn tudják tartani a figyelmet, és az sem probléma, ha amúgy sötét dolgokról szól egy-egy ilyen sztori.

Ahogy Doughty megjegyzi, hogy a sötétebb történetekben gyakran születik valamiféle megoldás vagy magyarázat, ezáltal oldódhat a feszültség, az olvasó megnyugodhat: "Néha épp a sötét hangulatú könyvek tudnak a legfelemelőbbek lenni" - fogalmazott az írónő

Peter May, akinek 2005-ös Lockdown című művében egész London karanténba kerül a madárinfluenza-járvány miatt, szintén Doughtyhoz hasonló véleményt fogalmazott meg: "A krimi megnyugtató visszatérést jelent azokhoz az értékekhez, amelyekről néha úgy érezzük, elvesztettük őket. Ezekben a történetekben a jó általában győzedelmeskedik a gonosz erői felett, ami különösen fontos lehet egy olyan időszakban, amikor az általunk ismert világ teljesen a feje tetejére áll" - mondta May

A tanulmányból az is kiderül, hogy érdekes módon a megnövekedett olvasási kedv ellenére az emberek nem vásárolnak több könyvet: mindössze a válaszadók 25 százaléka mondta azt, hogy több könyvet vett, míg 18 százalékuk kevesebbet vásárolt, utóbbi csoportból legtöbben azt hozták fel indokként, hogy a korlátozások miatt nem tudtak könyvesboltba menni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom