Kultúra

Három magyar projekt részesült Europa Nostra Díjban

A Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, a Gödöllői Királyi Kastély Egy kastély titkosélete című kiállítása és az UCCU Roma Informális Alapítvány kapta meg a rangos elismerést

Hazánkban három projekt is elnyerte az Europa Nostra, más néven az Európai Unió Kulturális Örökség Díját idén: a Szépművészeti Múzeum a megőrzés kategóriában, a Gödöllői Királyi Kastély Egy kastély titkos élete címet viselő kiállítása, valamint az UCCU Roma Informális Alapítvány az oktatás, képzés és figyelemfelkeltés kategóriában.

Három magyar projekt részesült Europa Nostra Díjban
A szakszerű felújítás eredménye a 20. századi múzeum pompájának helyreállítása
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az egyik legrangosabb nemzetközi örökségvédelmi elismeréssel díjazták a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukcióját. A felújítás után 2018-ban újranyílt múzeum épülete a megőrzés kategóriában nyerte el az Európai Unió Kulturális Örökség Díját. A Mányi István Ybl-díjas építész által tervezett, három évig tartó rekonstrukció a Liget Budapest projektnek köszönhetően valósult meg.

A díjat odaítélő zsűri értékelése alapján a Szépművészeti szakszerű felújításának eredménye egy 20. század elején épült múzeum pompájának példaértékű helyreállítása. A rekonstrukció átgondolt programot mutat fel a budapesti Szépművészeti Múzeumnak – mint Európa egyik meghatározó intézményének – a méltó rangjára való visszaemelése szándékával, megfontolt építészeti filozófiával alátámasztva – olvasható az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a zsűri megállapítása szerint a rekonstrukció során helyreállították a második világháborút követő időszakot jellemző szakszerűtlen átalakítások által okozott károkat, és otthont kaptak az épületben azok a funkciók, amelyek nélkülözhetetlenek egy modern múzeumban.

A Szépművészeti Múzeum mellett még két másik magyar projekt is megkapta a magas rangú elismerést: a Gödöllői Királyi Kastély Egy kastély titkos élete címet viselő kiállítása és az UCCU Roma Informális Alapítvány az oktatás, képzés és figyelemfelkeltés kategóriában lett nyertes. Utóbbi projekt egyik legfontosabb hatása a fiatal roma önkéntesek személyes fejlődése.

Ujváry Tamásnak, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a díjat az Egy kastély titkos élete című, 2018–2019-es, a rendszerváltás harmincadik évfordulójához kapcsolódó, rendhagyó ifjúsági projektjükért kapták, amellyel már itthon is több szakmai elismerést nyertek. A projekt a kastély történelmének egy kévésbé ismert korszakára hívta fel a figyelmet: az 1950-es évektől 1990-ig az épület egyik része a Fővárosi Tanács szociális otthonaként, a másik pedig a szovjet hadsereg laktanyájaként működött. A munkafolyamatban diákok működtek közre.

Az Európai Bizottság felhívására minden évben Európa egészéből érkeznek pályázatok, amelyek közül a független szakértőkből álló zsűri választja ki a nyerteseket. Az  Europa Nostra az örökségi értékek megőrzésével, helyreállításával, kutatásával és az azzal kapcsolatos oktatással, képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat, példákat ismeri el és mutatja fel.