Kultúra

Őszi programdömping várható

Lemondták a legnagyobb fesztiválokat, és zárva tart a Budapest Park is – A SZIN egyelőre nem marad el – Az MKKE szeptemberi könyvünnepet tervez

Se Budapest, se Zamárdi, se Sopron, de Kapolcs vagy Veszprém lakóinak sem kell attól tartaniuk idén nyáron, hogy a közelben tartott kulturális és zenei fesztiválokra érkező embertömeg, illetve a fellépők megzavarják a nyugalmukat.

Őszi programdömping várható
Pillanatkép a tavalyi Sziget Fesztiválról: ilyen és ehhez hasonló jeleneteket augusztus közepéig biztos nem láthatunk
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozások értelmében ugyanis szinte az összes ilyen eseményt lemondták, vagy őszre halasztották – egyedül a Szegedi Ifjúsági Napok szervezői reménykednek még. Elmarad a júniusi Ünnepi Könyvhét is, bár Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke lapunknak elmondta, bíznak egy szeptember eleji könyvünnep megrendezésének lehetőségében.

Idén sem a Szigetet, sem a Telekom VOLT Fesztivált, sem pedig a Balaton Soundot nem tartják meg. A szervezők a kormány csütörtöki bejelentése nyomán döntöttek így, véget vetve több hetes hallgatásuknak. Közleményük idézi Kádár Tamás főszervezőt, aki elmondta, most mindenekelőtt az elővételes jegyvásárlók számára legoptimálisabb megoldás kialakításán dolgoznak, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. Hozzátette: elemzik a nemzetközi példákat és a kormánnyal is tárgyalnak, de egyelőre türelmet kérnek. „Azonban az biztos, hogy sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék” – hangsúlyozta Kádár Tamás. Nem tartják meg az idén a debreceni Campus Fesztivált sem, a rendezvény igazgatója, Miklósvölgyi Péter a távirati irodának ugyanakkor elmondta, szeretnék mielőbb „életre kelteni” a Nagyerdőt. Ennek első állomásaként már hétfőn megnyitják a Nagyerdei Víztornyot,  ahol a járványügyi korlátozásokhoz igazodva szerveznek kulturális programokat.

A Szegedi Ifjúsági Napokat viszont – amely esemény hagyományosan a fesztiválszezon záróakkordja – a szervezők az eredeti időpontban készülnek megtartani, hiszen augusztus 26. és 29. közt zajlana, amely dátum már kívül esik a korlátozások hatályán. Azt is közölték, hogy természetesen figyelemmel kísérik a híreket, új jogszabályokat, ajánlásokat, és abban az esetben, ha a hatóságok döntése értelmében mégsem lesz lehetséges a fesztivál megrendezése, úgy az előre megvásárolt bérletek érvényesek lesznek 2021-re, vagy akinek ez nem felel meg, annak visszatérítik az árát.

A Budapest Park a csütörtöki bejelentést követően közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy augusztus 15-ig minden koncertjüket lemondják. Mint írták, folyamatosan azon dolgoznak, hogy minden eseménynek új időpontot találjanak, amelyekre a már megvásárolt jegyek érvényesek lesznek, illetve a korábban közölt feltételekkel visszaválthatóak.
Csak jövőre tartják meg a jubileumi, 30. Művészetek Völgyét is, amely idén július 23-tól augusztus 1-jéig várta volna a látogatókat.

A szervezők közölték ugyanakkor, hogy szeptembertől négy hétvégén át rendeznék meg az úgynevezett Völgyhétvégéket Kapolcson és környékén. Az őszi eseményekre a már megvásárolt belépőket fel lehet majd használni. Nem rendezik meg az
Ördögkatlan Fesztivált sem eredeti időpontjában, a szervezők szándéka, hogy az október 22. és 25. közti hosszú hétvégén Ördögkatlan-napokat tartanak majd. Elmarad a VeszprémFest is, amelyre július 14. és 18. közt került volna sor az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatra készülő városban. A szervezők csütörtökön későbbre ígértek részletes tájékoztatást.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó új vezetése, Márta István és Moravecz Levente ügyvezetők a Fidelio.hu kérdésére már szerdán megerősítették, hogy a színházi évadzárónak is tekintett szemle idén elmarad. Hozzátették: a versenyprogramba beválogatott tizennégy produkciót előadó társulatok, illetve a közönség akaratától, valamint a korlátozások feloldásától függően gondolkoznak abban, hogy esetleg nyár végén, ősz elején megrendezik a találkozót. Azt is elmondták az online kulturális magazinnak, amennyiben ez sem megoldás, úgy az is elképzelhető, hogy valamilyen különdíjjal honorálnák az idei versenybe bejutott előadásokat.

Elmarad a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada is – jelentette be Herczeg Tamás igazgató csütörtökön a fesztivál honlapján. Az igazgató úgy fogalmazott, a döntés mindenkit megvisel, hiszen a fesztivál szervezői bíztak a nyári találkozásban. A szegedi fogadalmi templom előtti Dóm téren felállított mobil nézőtéren előadásonként mintegy négyezer néző foglalt volna helyet. Közleményében az igazgató azt ígérte, a jegycseréről és -visszaváltásról május 10-ig tájékoztatják a közönséget.

A Szentendrei Teátrum egyelőre május 22-ig mondta le minden programját, a továbbiakról egyelőre még nem közöltek információt. A Budapesti Nyári Fesztivál honlapján olvasható szerdai tájékoztatás szerint a júniusi előadásokat, koncerteket lemondják, illetve megpróbálják új időpontra átszervezni. Noha a júliu­si és augusztusi rendezvényekről nem ejtenek szót, általánosságban abban bíznak, hogy nyár végén megnyithatja kapuit a Városmajori és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A Gyulai Várszínház igazgatója, Elek Tibor már korábban úgy nyilatkozott, hogy a nyári összművészeti fesztivál ősz eleji elhalasztására kerülhet sor.

Mára az is biztossá vált, hogy a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után a 91. Ünnepi Könyvhét sem veszi kezdetét június 4-én. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke lapunknak elmondta: „amennyiben lehetőség lesz rá, szeptember első felében, 7-e vagy 10-e körül szeretnénk valamiféle könyvünnepet tartani, a két fesztivál egyvelegét, ahol átadhatnánk a Szép Magyar Könyveknek járó díjakat, és az ifjúsági pályázatunk eredményhirdetését is megtarthatnánk”.

A törölt vagy elhalasztott rendezvényekről további tájékoztatást az adott fesztivál honlapján vagy közösségi oldalain olvashatnak, de a szervezők az egyéni megkere­sésekre is igyekeznek válaszolni.

Kapcsolódó írásaink