Kultúra

Könnyítenek az Oscar-nevezés szabályain

Ideiglenese megváltoztatta az amerikai filmakadémia a koronavírus-járványra való tekintettel az Oscar-nevezés egyik legfontosabb szabályát: nem kötik a nevezést ahhoz a feltételhez, hogy az indítani kívánt alkotást moziban is bemutassák.

Könnyítenek az Oscar-nevezés szabályain

Az amerikai filmakadémia vezetőinek keddi döntése az eddigi egyik legfontosabb szabályt változtatta meg az Oscar-nevezésekkel kapcsolatban. A Variety értesülései szerint a következő díjszezonban eltekintenek attól a régóta fennálló nevezési elvárástól, miszerint adott filmet minimum egy hétig játszani kell Los Angeles egyik mozijában. 

A koronavírus-járvány következtében ugyanis már márciusban bezártak az amerikai mozik, újranyitásuk időpontja pedig egyelőre bizonytalan. Ezért a filmakadémia vezetősége úgy döntött, hogy azok a filmek, amelyeket moziforgalmazásba szántak, de a járvány miatt a gyártó online kezdte forgalmazni az alkotást, nevezhetők a 2021-es Oscar-díjra.

Tehát az enyhítés csak azokra a filmekre vonatkozik, amelyeket a gyártó egyébként is moziba szánt volna, a direkt VOD-ra és streamingszolgáltatóhoz tervezett alkotások továbbra sem felelnek meg az amerikai filmakadémia nevezési feltételeinek, így nem történt meg a streamingszolgáltatók akadémiai forradalma.

Az amerikai filmakadémia enyhítő döntése csak addig marad életben, amíg nem kezdik meg a koronavírus-járvány enyhülésével, az amerikai filmszínházak újbóli megnyitását. Ez esetben ugyanis ismét életbe lép a 7 napos moziforgalmazási szabály. 

További döntések: 

  • Csökken a kategóriák száma (24-ről 23-ra): a hangvágás és hangkeverés eddig külön díjazott kategóriái összeolvadnak.
  • Illetve nevezési előfeltétel a legjobb eredeti filmzene kategóriájához az, hogy a film teljes zenei anyagának minimum 60 százaléka eredeti legyen.
  • Továbbá minden akadémiai tagnak lehetősége lesz beleszólni a legjobb nemzetközi film jelöltjeinek kiválasztásában.

Kapcsolódó írásaink