Kultúra

Baán László nyílt levélben fejtette ki véleményét a közalkalmazotti jogviszony átalakításáról

Előrelépést jelentő rendszer

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László (képünkön) tegnap nyílt levélben válaszolt Ungár Péter múlt pénteki levelére, amelyben a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról szóló törvénytervezetről fogalmazta meg véleményét.

Baán László nyílt levélben fejtette ki véleményét a közalkalmazotti jogviszony átalakításáról
Baán László
Fotó: MH

A főigazgató kifejtette, csaknem három évtizede dolgozik a kultúra világában, és ezalatt sok tapasztalatot szerezett a benne dolgozókról is. Közülük egyetlenegy embert se tudna megnevezni, akit a közalkalmazotti státus biztonsága tartott volna a pályáján, és nem a munkájának a szeretete és az abban való kiválósága. Ezen kiválóságuk, nemzeti kultúránkat őrző tevékenységük pedig semmiképpen nem annak a függvénye, hogy közalkalmazotti státusban vannak-e vagy sem. A kulturális területen közalkalmazotti státusban jelenleg kizárólag az állami és önkormányzati fenntartású intézmények dolgozói vannak, az ő esetükben változna ez meg novembertől – jelenlegi teljes fizetésük megtartásával – munkaviszonnyá. Mint írta: „Meggyőződésem, hogy a jelenlegi törvényjavaslat a hozzá kapcsolódó ez évi és várható jövő évi béremeléssel együtt egy jól kipróbált és előrelépést jelentő rendszert hoz létre kulturális intézményeinkben.”

Kapcsolódó írásaink

Járványveszély és zöldstop

ĀAz eredeti tervek alapján megújult Városliget már középtávon, tehát tíz-tizenöt éven belül nemzetgazdasági szinten visszahozná az árát – nyilatkozta lapunknak Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt kormánybiztosa