Kultúra

Negyven éve halt meg Jean-Paul Sartre Nobel-díjas filozófus és író

Az undortól az elhallgatásig

Negyven éve, 1980. április 15-én hunyt el Jean-Paul Sartre Nobel-díjas francia író, filozófus, esszéista. Párizsban  született 1905. június 21-én.

Negyven éve halt meg Jean-Paul Sartre Nobel-díjas filozófus és író
Jean-Paul Sartre
Fotó: AFP

Filozófia szakon diplomázott, ekkor ismerkedett meg Simone de Beauvoirral, későbbi élettársával. Első regényét a Gallimard visszautasította. Két évvel később mégis elfogadta Az undort, amely híressé tette szerzőjét. Részt vett az ellenállási mozgalomban. Első darabját A legyek címmel 1943-ban vitték színre, majd megjelent filozófiai tanulmánya,
A lét és a semmi. Innentől számítják az egzisztencializmus filozófiatörténeti kezdetét, emlékeztet az MTI. Közeledett a kommunistákhoz, de Sztálint elítélte. Igyekezett rokonszenvet ébreszteni a Szovjetunió iránt, emiatt  összeveszett jó barátjával, Camus-vel. Drámáit Magyarországon is többször játszottak. Regénytetralógiájának – A szabadság útjai – csak három darabja készült el. Az algériai háború idején szembefordult a francia neokolonializmussal, 1956-ban elítélte a magyar forradalom leverését. Második bölcseletei munkája A dialektikus ész kritikája. A neki ítélt irodalmi Nobel-díjat 1964-ben visszautasította pacifista meggyőződése miatt, de 1975 szeptemberében megtudakolta, hogy utólag nem vehetné-e fel a díjjal járó pénzt, de elutasították. A párizsi diákmozgalom mellé állt 1968-ban, majd a szélsőbalon kereste helyét. 1980. április 15-én halt meg Párizsban.

Kapcsolódó írásaink