Kultúra

Greta Garbo, a mozi hőskorának sztárja harminc éve hunyt el New Yorkban

Egy szokatlan karrier

Harminc éve, 1990. április 15-én halt meg Greta Garbo Oscar-díjas svéd színésznő. Greta Lovisa Gustafsson 1905. szeptember 18-án született Stockholm szegénynegyedében.

Greta Garbo, a mozi hőskorának sztárja harminc éve hunyt el New Yorkban
Greta Garbo
Fotó: AFP

Iskoláit 13 évesen, apja elvesztése után abbahagyta, szűkös keresetét modellkedéssel egészítette ki akkora sikerrel, hogy 1922-ben szerepet kapott egy burleszkben. Végül pártfogásába vette Mauritz Stiller, a legismertebb svéd rendező, ő változtatta nevét Garbóra, 1925-ben magával vitte Hollywoodba. Némafilmekben lett világhírű John Gilbert oldalán. Csillaga a hangosfilm megjelenése után sem hanyatlott le, a váltást „Garbo beszél” jeligével példátlan reklámkampány vezette fel. Hangosfilmjei közül kiemelkedik a Mata Hari, a Grand Hotel, a Lengyel Menyhért által írott Ninocska és a különös sorsú svéd uralkodónőről készült Krisztina királynő, az Anna Karenina és A kaméliás hölgy, idézi fel az MTI. Karrierjét az 1941-ben készült A kétarcú asszony zárta: a vígjáték nagyot bukott, és Garbo 36 évesen, két és fél tucat film után, sikerei csúcsán hátat fordított Hollywoodnak. Élete hátralevő fél évszázadát teljes remeteségben töltötte manhattani lakásában, még akkor sem mozdult ki, amikor 1954-ben életművét Oscar-díjjal ismerték el. Magas nyakú, hosszú ujjú pulóvereket – a róla elnevezett garbókat – viselt. Az 1990. április 15-én, New York-i magányában elhunyt filmsztár hamvait szülővárosában egy egyszerű sírkő őrzi.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom