Kultúra

Aki az Istent megkóstolta

Urbán Gyula verses imakönyve húsvéti olvasmányként is forgatható

Nagyszerű nagyheti olvasmány Urbán Gyula Úrvacsora című verses imakönyve, amely nemrég jelent meg a Luther Kiadó gondozásában.

A nyolcvanegy éves meseíró, híres bábrendező és költő vallásos témájú versei nem hitvallások, hanem egy hívő ember vívódása, párbeszéde Istennel. „Kenyértörésed óta tudom, ki vagy, mégis elárullak minden kakasszó előtt” – írja Fekete fehér imádság című versében az idős költő, akinek gondolatgazdag, az olvasó lelkiismeretét feszegető lírája a katolikus kanonok, Puszta Sándor költészetének nemességét idézi. A címadó versében elárulja a titkot: „Aki az Istent megkóstolja, / nem lesz annak a szája véres / – de nem vesz be már mást a gyomra, / és éhes, éhes, éhes, éhes…”

Amint Fabiny Tamás evangélikus püspök írja ajánlásában, nemcsak a kenyérben (ostyában) és a borban, hanem az imádságban és a versben is kóstolgatjuk az Istent. „Az ima és a vers az úrvacsorában találkozik. Aki ennek áhítatában rátalál Istenre, annak már tényleg nem vesz be mást a gyomra. Kóstolgassuk Istent Urbán Gyulával együtt, versben és imában, szakrálisban és profánban” – így adja az olvasó kezébe a könyvet a püspök. A míves kis kötet felekezeti hovatartozás nélkül mindenki számára ajánlott, sőt hatásos lelki felkészülési segítséget jelenthet az őszi magyarországi eucharisztikus kongresszusra is, amelyen az Oltáriszentséget, az utolsó vacsorát ünnepeljük. Ahol Jézus mondá: „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, bennem marad, és én őbenne.”

Urbán Gyula: Úrvacsora
Urbán Gyula: Úrvacsora
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink

A szív egyensúlya

Ā„Rafael ez, kinek a természet félte hatalmát” – Urbinótól Rómáig – A festő, aki a reneszánsz összegzéseként alkotott hatalmas életművet mindössze harminchét év alatt

Biztos fogódzó

ĀMa ünnepeljük a költészet napját: József Attila száztizenöt, Márai Sándor százhúsz éve született – A 20. század egyik legnagyobb hatású írója volt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom