Kultúra

Tiepolo, Velence festője 250 éve hunyt el

A „dekoratív” barokk mestere

Giovanni Battista (Giambattista) Tiepolo, az olasz későbarokk legnagyobb alakja, „Velence festője” kétszázöten éve hunyt el. Velencében született 1696. március 5-én.

Tizennégy éves korától tanult festeni. Első drámaiabb alkotása az Izsák feláldozása című freskója (1716), egy év múlva már céhtag, a dózse festője. A barokk egyházi művészet egyik csúcsa az akkor épült velencei Gesuati templombeli freskója: A rózsafüzér imádása, amely az 1730-as évek végén készült. Az 1740-es években festett világi képein azzal a ragyogást idéző technikával kísérletezett, amelyet például Canaletto is újra felfedezett. A würzburgi érseki palota egyik mennyezetfreskóján önarcképét is megörökítette az 1750-es években. Rubens hatását tükrözi A háromkirályok imádása című alkotása Münchenben. A hétéves háború idején Spanyolországba ment, ott is dolgozott egészen halálig. Madridban hunyt el 1770. március 27-én.

Kapcsolódó írásaink

Velence és London bűvöletében

ĀKétszázötven éve halt meg Canaletto – Egy kis segítség Tiepolótól az alakábrázolásban – Háromszáz éves festmények a modern éghajlattudomány szolgálatában