Kultúra

Őze Lajos-emlékkiállítást rendeznek Szentesen

A tanúban kiemelkedőt alakított

Őze Lajos születésének nyolcvanötödik évfordulója alkalmából rendez kiállítást a szentesi Koszta József Múzeum. Farkas László igazgató tájékoztatása szerint a tárlathoz relikviákat, fotókat, egykori filmfelvételeket vár a közgyűjtemény.

Őze Lajos-emlékkiállítást rendeznek Szentesen
Őze Lajos
Fotó: Fortepan

A szakember az MTI jelentése szerint elmondta: a „minimúzeumot” a Csallány Gábor-kiállítóhelyen alakítják ki. A látogatók megismerhetik a színészlegenda életét, pályáját, de megidézik Őze Lajos egyik legismertebb szerepét, A tanú című film Virág elvtársának alakját is. Őze Lajos, a 20. század egyik legnagyobb magyar színésze Szentesen született 1935. április 27-én. A Színművészeti Főiskola elvégzése után pályáját karakterszerepekkel kezdte a Miskolci Nemzeti Színházban, majd 1959-től a Nemzeti Színház tagja volt haláláig. Nagy művésszé az 1960-as évek végére vált. A Bánk bánban Tiborcot és Biberachot egyaránt játszotta. Shakespeare-művekben és az Éjjeli menedékhelyben is játszott. Kiemelkedőt alakított Bacsó Péter A tanú című szatírájában, majd Fábri Zoltán Az ötödik pecsétjében. Hosszú betegség után 1984. október 21-én halt meg. Az érdemes és kiváló művész 1990-ben posztumusz Kossuth-díjban részesült.

Kapcsolódó írásaink

A kortalan és sűrű egypercesek mestere

ĀA groteszk próza megteremtője volt Örkény István – A Macskajáték ősbemutatójaSzolnokon hatalmas sikert aratott, tavaly december óta a Nemzeti Színházban újra látható

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom