Kultúra

Kihirdették a Bartók–Pásztory-díj nyerteseit

Az elismeréseket szeptemberben adják át

Kelemen Barnabás hegedűművésznek (képünkön), a Zeneakadémia tanárának és Zombola Péter zeneszerzőnek ítélte idén a Bartók–Pásztory-díjat a kuratórium, az átadóünnepséget szeptember 3-án tartják.

Kihirdették a Bartók–Pásztory-díj nyerteseit
Kelemen Barnabás
Fotó: Kodály Filharmónia Debrecen

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján hozza nyilvánosságra a Bartók–Pásztory-díjjal kitüntetett két művész nevét. A Zeneakadémia lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az elismerést Bartók özvegye, Pásztory Ditta alapította végrendeletében, és 1984 óta minden esztendőben egy-egy magyar anyanyelvű előadó és zeneszerző kaphatja meg. Kelemen Barnabásról  Medveczky Ádám méltatásában úgy fogalmazott: „Ideális kamaramuzsikus. Nagyszerű vonósnégyesével fantasztikus koncerteket adott. Kérlelhetetlenül igényes, úgy is mint tanár és mint partner”. Zombola Péterről Fekete Gyula írt laudációt, amelyben a magyar zeneszerzők középgenerációjának különleges alakjaként említi. „Műveinek központi gondolata a transzcendens keresése, törekvés annak megszólaltatására hangokkal. Tanárként érzelmileg is bevonja hallgatóit, a társművészetek között pedig igyekszik hidat verni”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom