Kultúra

Vörös szőnyegtől a díszebédig

Katonai tiszteletadásban lehet részünk az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szakszervezete közös időszaki tárlatán, miközben menülapokat is tanulmányozhatunk

Mivel a vendéglátás megjelenik a diplomáciában és így a protokollban is, hol máshol lehetne egy részletekre is odafigyelő kiállítást rendezni utóbbiakról, mint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM). Ahol azon a bizonyos vörös szőnyegen közelíthetjük meg a tetőtérben berendezett tárlatot, majd ha újra kinyit az eredetileg május végéig látogatható kiállítás.

Vörös szőnyegtől a díszebédig
Koronázási ebédhez használt étkészletek is megcsodálhatók
Fotó: MKVM

A vörös szőnyegen léphetünk be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tetőtéri kiállítóterébe, a Protokoll és diplomácia című időszaki tárlatra, amelyet az intézmény a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetével közösen hozott létre. A lépcsőfordulóban a falakon a régi és az újabb politikai elit jeles képviselőinek fotográfiái fogadnak bennünket: láthatjuk a 19–20. századi európai és közel-keleti uralkodócsaládok tagjait III. Borisz bolgár cártól V. Mehmed egyiptomi szultánig, de vannak itt fotók a Habsburg és a Horthy családok eseményeiről is. Diplomáciai megbízóleveleket, diplomata útleveleket, díszétkezésekre szóló meghívókat böngészhetünk, és két, a diplomácia és a protokoll mibenlétét tisztázó tábla mellett egy ügyes applikáción találkozhatunk a szféra főbb szereplőivel az attasétól, ügyvivőtől az utazó nagyköveten át a tiszteletbeli konzulig. Aztán két feszes vigyázzban álló, díszegyenruhába bújtatott katona(bábu) mellett beléphetünk a kiállításra, amely a katonai protokoll taglalásával indul, aminek meghatározó átfedései vannak a diplomáciai szokásrenddel. Gondoljunk csak a kormány- és államfők fogadására kivezényelt díszszázadokra, az avatókon és koszorúzásokon megjelenő katonákra, a temetések és a díszszemlék lebonyolítására.

Persze a katonák sem maradnak ki a jóból: kiállítottak például egy meghívót és menüsort, ami 1944 májusában Csatay Lajos honvédelmi minisztert és feleségét invitálja díszvacsorára. Az év novemberé­ben a nácik és a nyilasok miatt a közös halált választó házaspárt csirágkrémlevessel (spárga), hideg kecsegével és gombás borjúszeletekkel, majd tortával traktálták. Talán csak a menüsor végén szereplő sajtok és almák emlékeztetnek a zajló háborúra. A különféle, egymásnak adott emléktárgyak közül talán a Bécsben őrzött Attila-kard, egy díszes, honfoglalás kori szablya húszcentis másolata a legérdekesebb. Az állami protokollt a kiállításon többek közt egy teaasztallal, fotelekkel, kanapéval berendezett elnöki tárgyaló és Losonczi Pál számos kitüntetése jeleníti meg. Utóbbi Barcson volt 1960-ig téeszelnök, majd 1967 és 1987 között az Elnöki Tanács elnökének magas tisztségét töltötte be.

A húsz esztendőt jórészt egzotikus országokban való utazgatásokkal töltötte, ahol általában protokollárisan ki is tüntették. Például 1976-ban a perui Naprend briliánsokkal ékített nagykeresztjével vagy három évvel korábban az argentin Májusi Csillagrenddel (a kitüntetések a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumból érkeztek Óbudára).

Ahogy az államok, úgy a fővárosok, így Budapest is saját protokollal „dolgozik”. Már csak azért is, mert a főpolgármestereknek miniszteri rangú ellátás jár, és persze ezen a szinten vannak kötelezettségeik is. A tárlókban különféle nagyvárosok ajándékai sorakoznak, és persze azok, az első látásra bizony szegényesnek tűnő holmik is, amelyeket Budapest első embere szokott ajándékozni. Annál gazdagabbak a főpolgármesteri díszétkezések menülapjai, amelyekből láthatunk két világháború közöttit, a Kádár-diktatúrából és a rendszerváltozás utáni időszakból származót is. Itt mindig figyelni kell a vendég és országa szokásaira, vallására is: 1960 áprilisában az iszlám hitű Sukarno, Indonézia elnöke volt a vendég. A menüsorban tehát nem volt sertéshús, érdekes viszont, hogy badacsonyi kéknyelűt, egri bikavért, tokaji aszút és Délibáb sört szolgáltak fel a pincérek. Kiállították IV. Károly koronázási díszebédjének a menülapját is 1916. december 30-ról, kár, hogy nem lehet belenézni, helyet kapott viszont a tárlaton egy komplett királyi teríték a budavári palotából, ami kárpótol bennünket az utóbbiért.

Külön fejezetet kapott a kiállításon a vallási protokoll az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus és az 1991-es pápalátogatás apropójából. Majd a 2018-as fővárosi birkózó-világbajnokság díjain, kártyáin, kabalafiguráin keresztül ízelítőt kapunk a sportprotokoll világából is. Végül a Nemzeti Múzeumban őrzött különlegesebb állami protokollajándékokat tekinthetjük meg Nagy Imre Bolgár Népköztársaságtól kapott díszes kulacsától a Helmut Kohl által Antall Józsefnek ajándékozott Mont Blanc töltőtollig.

Virtuális látogatás otthonról


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is csatlakozott a #múzeumozzaszobádból kezdeményezéshez. Az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint honlapjukon új blogbejegyzéseket, érdekességeket tesznek közzé a következő hetekben. Virtuálisan hozzáférhetők műtárgyaik, kiad­ványaik és kiállításaik (többek közt a Hungaricana oldalon), hamarosan pedig oktatási segédanyagaik is felkerülnek az oldalra, amelyek a pedagógusok és a diákok számára nyújtanak segítséget.
(PG)

Kapcsolódó írásaink

A márctól a parkettaápolóig

ĀA néphit szerint a méheket Jézus Krisztus és Szűz Mária teremtette, a legyeket pedig az ördög – A középkorban az előállított viasz legalább annyira fontos volt, mint a méz

A macskanyelv és a zserbó atyja

ĀA bonbonok és teasütemények királya, a tavaly száz éve elhunyt Gerbeaud Emil emléke előtt kamaratárlattal tiszteleg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum