Kultúra

Esze Tamás lázadása és a magyar sóházak

A tiszaújlaki épületre ráférne egy kis renoválás – Nagytárkányt Árpád fiához kötik

Az erősen magyar többségű, Szlovákiában található településen, a bodrogközi Nagytárkányban és a kárpátaljai Tiszaújlakon is található még igazi sóhivatal, ám míg utóbbi nincs rendbe téve, Nagytárkányban még a sószállítás történetét bemutató kiállítás is látható.

Esze Tamás lázadása és a magyar sóházak
A nagytárkányi sóházban kereskedelemtörténeti kiállítás is helyet kapott
Fotó: MH

A tiszaújlaki sóházat – amelynek most egy többször is átépített utóda szürkéllik a település központjában, egy bevásárlóközponttal szemben – 1417-ben alapította Zsigmond király. Ez sokkal inkább történelmi emlék, mint kisebb, de szebb és arányosabb nagytárkányi testvére. Mindkettőben az aknaszlatinai és a rónaszéki bányák jó minőségű sóját raktározták, pontosabban rakták ki a tiszai hajókról vagy éppen tutajokról. A tömböket és zsákokat aztán a sótisztek számba vették, raktározták, majd az erre szerződött jobbágyokkal az ország belseje felé fuvaroztatták. A sok közül egy ilyen kontraktusos fuvaros volt 1686-tól a szilvapálinkájáról híres Tarpa szülötte, Esze Tamás is, akire megharagudtak az újlaki sótisztek. Lopással vádolták, majd erővel elvették a szekerét és a rajta lévő sót, amit a kincstártól vásárolt meg, hogy aztán haszonnal továbbadja valahol az ország belsejében. Felprédálták tarpai portáját is, úgyhogy az egykoron az ecsedi várban katonáskodó apa kardforgatásban vélhetően nem járatlan fia nem is hagyta annyiban a dolgot, hanem a környéken bujdosókat, köztük Thököly egykori katonáit összeszedve, ahogy a krónika fogalmaz, 1703. május 24-én 7 órakor két gyalogos csapattal és 40 lovassal megtámadta a vélhetően akkoriban még kisebb terjedelmű újlaki épületet. A tizennégy muskétásból és egy hadnagyból álló őrségből négyet levágtak, a többi közéjük „esküdött”, tehát az irháját mentve beállt kurucnak. Ez volt a Rákóczi-szabadságharc kezdete. Hogy aztán a sóhivatal emberei meddig voltak hűek a vezérlő fejedelemhez, azt nem tudni, de az biztos, hogy a tiszaújlaki egykori sóházra ráférne egy kis renoválás. Valami olyan, aminek végeredményét Nagytárkányban láthatjuk. Ahol az eddigi újlaki, homlokzatromboló átalakításokkal szemben az ablakok eredeti méretben való legyártatására is ügyeltek. Megmaradtak az épület ma is szép arányai, no és az egyszerű vakolatdíszek is. Mindebben nagy szerepe volt a csaknem 1500 lelkes település vezetőinek, akik meglátták a lehetőséget a termelőszövetkezet által végképp lepusztított épületben.

Nagytárkányt Árpád Tarhos nevű fiához kötik, hogy ő épített volna itt földvárat, amelynek meg is vannak a nyomai. Az biztos, hogy az 1200-as évek végén a Tárkányi család birtokai voltak itt, a település neve 1320 körül, Károly Róbert idején szerepel először Tharkan néven az oklevelekben. A falunak nagyon sok gazdája volt az évszázadok folyamán, 1550 körül a Velkey família még várkastélyt is emelt itt. Amit aztán Sennyey László elbontatott, és anyagát felhasználva a közeli Bélyen 1781-ben rokokó kastélyt építtetett. A Sennyeyek amúgy az 1630-as évektől birtokolnak a környéken, Habsburg-pártiak maradtak, ezért össze-összecsapnak a környék protestáns nemességével. A mai, a Tisza holtágának a partján álló sóház is minden bizonnyal ezeknek az időknek az épülete. Legalábbis erre utalnak barokkos, 18. századi arányai. A hivatali épület mellett lévő raktárakat legutóbb dohány szárítására használták, a főépület felújításával 2005-ben végeztek. Az alsó szinten a helytörténeti és néprajzi kiállítás mellett a sószállítás történetét is megismerhetjük. Az emeleten olcsó és igényes szobákat rendeztek be, s a falusi vendéglátás révén megkóstolhatjuk itt Nagytárkány remek pálinkáit, a házi sajtokat, a lekvárokat. No és a darás káposztát, a dagasztott bélest és a töltelékes húslevest is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom