Kultúra

Szépkorúak szolgálatába áll az előadó-művészet

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a kaposvári Csiky Gergely Színház ötletét, és hasonló összefogásra ösztönöz minden előadó-művészeti intézményt - írta közleményében az Emmi.

Szépkorúak szolgálatába áll az előadó-művészet
Nemes kezdeményezéssel állt elő a kaposvári Csiky Gergely Színház
Fotó: Wikipédia

A kezdeményezés, hogy a színházbezárások okán potenciálisan szabaddá váló munkaerővel, illetve kihasználatlan eszközökkel (pl. autó) megsegítse a koronavírus-járvány miatt veszélyeztetett, szépkorú lakosságot. Céljuk, hogy olyan – nem feltétlenül szakmai hozzáértést igénylő – feladatokat lássanak el, amely e vészterhes időben a társadalom javát szolgálják, ugyanakkor segítséget tudjanak nyújtani azoknak, akik kiemelten veszélyeztettettek, nehezebben alkalmazkodnak illetve kevesebb lehetőségük van kivédeni a koronavírus-járvány nehézségeit.

„Legnagyobb, legerősebb erőforrásunk maguk az emberek és kulturális területen sok potenciálisan szabad munkaerő csoportosítható át oda, ahová szükséges. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberi pszichét, mely akkor a legerősebb, ha hasznos, segítő eleme a társadalomnak”- mondta dr. Fülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár, a Csiky Gergely Színház igazgatója. Ez lehet bevásárlás, gyermekfelügyelet, gyógyszerbeszerzés, online oktatás, illetve minden olyan tevékenység, amely segítséget nyújt az időseknek, rászorulóknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kéri az intézményvezetőket, előadóművészeket, szakembereket, hogy csatlakozzanak e nemes kezdeményezéshez és fogjon össze az előadó-művészet a vészhelyzet elhárításában.

Színházi előadások és koncertek is követhetők online

A koronavírus-járvány miatt bezárt kulturális intézmények közül számos kínál digitális tartalmakat, többek között korábbi produkciók felvételeit és élő koncerteket, előadásokat.

A Magyar Állami Operaház videósorozatot indított, amelyben szombaton és vasárnap 19 és 21 óra között részleteket mutatnak be a különböző produkciókból az Opera és a Papageno Facebook-oldalán. Március 21-én A Mester és Margarita, 22-én A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény látható. A következőkben a Carmen, a Tavaszi tekercs (Menotti A telefon, Mozart A színigazgató, Libby VIII. Henrik feleségei),  Az aranyműves boltja, a Máté-passió, a Parsifal, majd Mascagni Messa di Gloriája és a Parasztbecsület szerepel a kínálatban.

A Müpa megnyitotta médiatárát, ahol regisztráció nélkül is elérhető több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvétele.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai hétfőtől minden nap Karanténesteket tartanak. Az online követhető kamarakoncertek a zenekar Facebook-oldalán és a www.bfz.hu oldalon láthatók 19.45-től.

A Vígszínház naponta 19 órakor jelentkezik be VígLive műsorával a színház Facebook oldalán, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház több előadása felvételről elérhető, az M5 csatornán színházi előadások mellett a Nemzetközi Cirkuszfesztivál gálája is megtekinthető.

A Miskolci Nemzeti Színház kedden A velencei kalmárt közvetíti Facebook-oldalán, csütörtökön a Budafoki Dohnányi Zenekar március 13-i koncertjét felvételről teszi elérhetővé a BDZ YouTube csatornáján, másnap a Balog Józseffel közös Beethoven-koncertjük lesz elérhető. Csütörtökön a kaposvári Csiky Gergely Színház Csehov Meggyeskert című művének bemutatóját közvetíti.

Élőben közvetítik Lugosi Dániel Ali Virtuózok győztes önálló koncertjét  március 23-án a tehetségkutató Facebook-oldalán, 24-én a Szent Efrém Férfikar koncertje az együttes közösségi oldalán követhető.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel gazdagított online tudósításokkal, valamint a Fővárosi Nagycirkusz korábbi, rögzített műsorainak levetítésével jelentkezik.

Kapcsolódó írásaink