Kultúra

Videokonferencián hívta össze az intézményvezetőket a kultúráért felelős államtitkár

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, dr. Bíró Krisztina, járványügyi szakértő és dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője megbeszélést tartottak 300 fővárosi és vidéki intézményvezetővel a koronavírus-járvány miatt bekövetkező, a kulturális területet érintő változásokról. 

Videokonferencián hívta össze az intézményvezetőket a kultúráért felelős államtitkár
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
Fotó: MH

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a vezetői szaktudás és tapasztalat  példamutatásra kötelez mindenkit. Legfontosabb feladat az egészségvédelem, illetve a megelőzés érdekében az intézmény életének, működésének átértékelése, adott esetben újratervezése.

Nyomatékosította: a kulturális ágazat résztvevőinek felelősségük van elsősorban a törvények, jogszabályok betartásában és betartatásában, a kijelölt döntéshozók, operatív törzs iránymutatásainak folyamatos követésében, értelmezésében, betartásában és betartatásában, a vezetőkre bízott intézmény és kulturális közösség működésének átértékelésében, az újratervezésben. Kiemelte:  az intézményi vezetőknek egy intézményi pandémiás tervet kell elkészíteniük, illetve  pandémiás csoportot vagy törzset kell felállítaniuk.  Az intézményi vezetők felelőssége a veszélyeztetett embertársaink védelme, az intézmény működőképességének fenntartása.

A kultúráért felelős államtitkár válaszolt az előzetesen feltett praktikus kérdésekre is. Fekete Péter zárszavában elmondta: „Minden nehézség más és új. A világjárvány miatt kialakult jelenlegi helyzet mindnyájunknak jelentős próbatétel, amely minden bizonnyal kendőzetlenül fog tükröt tartani saját magunk és környezetünk elé: kik vagyunk valójában, hol vannak szakmai és emberi határaink, van-e bátorságunk ezeket feszegetni, képesek vagyunk-e a köz érdekét hezitálás nélkül a sajátunk elé helyezni - vezetőként, beosztottként.”

A kultúrának, a kulturális intézményeinknek, művészeknek és alkotó közösségeinknek kulcsszerepe van, illetve lehet a kialakult helyzet megítélésében, megélésében és a ránk váró feladatok megoldásában. 

A konferencia résztvevői kiemelték: az online rendszer felállításával, az államtitkárság rendszeresen egyeztet majd az egyes kulturális ágazat résztvevőivel, interaktív módon,  a videokonferencia résztvevői felvételen és kivonatban is megkapják a tájékoztató anyagot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom