Kultúra

Tizenöt éves a Müpa

Szombaton születésnapját ünnepli a Művészetek Palotája: ennek kapcsán bejelentették a következő évad művészét és együttesét, illetve bérletprogramját is

Várdai István csellóművész és a negyvenéves Győri Balett a Müpa 2020/2021-es évadának művésze és együttese.

Tizenöt éves a Müpa
Várdai István mások mellett az „izlandi Glenn Goulddal” is koncertezik majd
Fotó: Zeneakadémia/Marco Borggreve

Szombaton, március 14-én ünnepli megnyitásának tizenötödik évfordulóját a Művészetek Palotája. A születésnaphoz kötődő tegnapi sajtótájékoztatón a Fidelio.hu tudósítása szerint Káel Csaba vezér­igazgató hangsúlyozta: „mi itt a Müpában hisszük, hogy egy 21. századi kulturális intézmény feladata, hogy mindig a kor érzékeny és pontos lenyomata legyen, aktuális és időtálló egyszerre. Egy előadóművészeti központ, a Müpa pedig különösen: művészek, nézők, szakemberek megbonthatatlan egysége”. Még hozzátette: büszkék rá, hogy évről évre felhívhatják a közönség és a szakma figyelmét arra, milyen fantasztikus művészek alkotnak körülöttünk. A vezérigazgató még azt is hangsúlyozta, az intézmény hűségprogramja tagjainak száma évről évre rekordot dönt: idén már több mint 22 ezer tagot számlál.

A következő évadról beszélve Káel bejelentette: az évad művésze 2020/21-ben a kiváló csellista, Várdai István, az évad együttese pedig a hazai táncművészeti szcéna legendás társulata, a negyvenéves Győri Balett. A várható vendégművészek kapcsán elmondta, a Müpa Zenekari páholy bérletsorozat részeként ismét világhírű zenekarok és korunk leg­izgalmasabb dirigensei követik egymást: Sir Antonio Pappano a római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát vezényli, a Philharmonia Orchestra élén Esa-Pekka Salonen áll majd, a Mahler Chamber Orchestra Danie­le Gattival érkezik, a Bécsi Filharmonikusok pedig a kiváló Daniel Harding vezényletével lép színpadra. A Hang-szálak bérlet is csupa világsztárt tartogat: Ann Hallenberg, Roberta Invernizzi, Sophie Karthäuser, Anders Dahlin és Christian Immler a régizene nemzetközi hírű specialistái, és ugyanez mondható el a Philippe Herreweghe vezényelte Orchestre des Champs-Élysées és a Collegium Vocale Gent együtteséhez csatlakozó énekesgárdáról is.

Ami a kamarazenét illeti, a közönség hallhatja a nyolcvanöt éves Frankl Pétert szólistaként és kamaramuzsikusként Chopin, Beethoven, Schumann és Mozart műveiben, Várdai István pedig „Izland Glenn Gouldjával”, Víkingur Ólafssonnal játszik majd, de a Baráti Kristóf–Várjon Dénes duó is fellép. A zenei élet leendő világsztárjait sorakoztat­ja fel az Európai Hangversenytermek Szövetségével (ECHO) közösen megálmodott, fiatal tehetségeket bemu­tató sorozat, a Rising Stars, a Felfedezések bérlet részeként pedig megtalálhatjuk a legújabb hazai kedvenceinket.

A következő évadban is lesznek különleges könnyű- és világzenei koncertek, újcirkusz-produkciók, valamint táncelőadások. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata, az Európai Hidak középpontjában 2020-ban az Egyesült Királyság áll, a 2021-es egész napos zenei maratonok pedig Lisztről és Berliozról szólnak majd.

A Müpa két, a tíz–tizennégy éves korosztály igényeihez illeszkedő matinébérlettel, interaktív foglalko­zásokkal, fejlesztő, interakcióra épülő VR-játékokkal is várja a gyermekeket. Az eseményen az is elhangzott, az intézmény együttműködési megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) után a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel is.

Kapcsolódó írásaink