Kultúra

A márctól a parkettaápolóig

A néphit szerint a méheket Jézus Krisztus és Szűz Mária teremtette, a legyeket pedig az ördög – A középkorban az előállított viasz legalább annyira fontos volt, mint a méz

Mézes gondolatok címmel a kunszentmártoni Helytörténeti Mú­zeum különleges és informatív utazó kiállítása látható április 5-ig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállításon a rabló méhészet korától a modern szépségápolásig juthatunk el a méz és a méhészet kultúrtörténetében kalandozva.

A márctól a parkettaápolóig
A méhészet mesterségének fejlődését is bemutatja a kiállítás
Fotó: Fortepan

Azoknak is közérthető ismereteket ad a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) új tárlata, akik azt sem tudják, hogy mi fán terem a méhészet, ugyanakkor a tárlók, a padlóra helyezett tárgyak és a hatszögletűre vágott információs táblák segítségével még egy gyakorló méhész is rengeteget megtud a szakma múltjáról, történetéről, a méhek jellegzetes tulajdonságairól – mindenről, ami a mézzel kapcsolatba hozható.

A táblákon, amelyeken a mézborról vagy a méhserről, a márcról is lehet olvasni, ott sorakoznak az emberiség és Magyarország történetének jeles méhészei, de Maurice Maeterlinck, a költő is foglalkozott a szorgos kis rovarokkal.

Megtudhatjuk, mi is az apiterápia, hogy mire és miért használható a méz a szépségápolásban. Arról is értesülünk, hogyan jelennek meg a méhek a népi hitvilágban, és hogy a palócok azt tartják, hogy ha a méheket Jézus Krisztus és Szűz Mária teremtette, akkor a legyeket pedig az ördög, hogy ő is megmutassa, hogy képes valamire.

Tájékoztatást kapunk a rabló méhészet koráról, amikor a családoknak minden esetben pusztulniuk kellett. Akkori szóhasználattal „levágták” a méheket minden ősszel.

A 17. századig volt így, amikor is a Felvidékről elterjedt a „kidobolás” eljárása: a kas fölé egy nagyobb kast tettek, és a kisebbik ütögetésekor a méhek átrepültek, így megmenekültek.

Megtudjuk azt is, hogy a középkorban a méhek által előállított viasz legalább annyira fontos volt, mint a méz, hiszen az ebből készített gyertyákkal világítottak. A modern méhészeti gyakorlatok elterjesztői első sorban a falusi tanítók és papok voltak, akiknek jó kereset­kiegészítést is jelentett eme elfoglaltság. A kunszentmártoni méhészkedés első írásos emlékei a török idők adóösszeírásai voltak, de a török pusztítást (a település el is néptelenedett az 1500-as évek végén) még az 1700-as években is érezni lehetett. 1760-ban 69 kast számoltak össze a faluban, 1897-ben pedig már 467-et.

Külön tárlókban sorakoznak azok a készítmények – a kozmetikumoktól a parkettaápolóig –, amelyek méhek által előállított produktumot tartalmaznak. És persze vannak itt különleges mézek is, például fenyőméz, amiről biztosan kevesen hallottak.

A vállalkozó kedvűek beöltözhetnek méhésznek, a gyereklátogatók pedig két homokzsák segítségével azt is ki tudják próbálni, mekkora teherrel repül vissza egy átlagos dolgozó a gyűjtőút végén a kaptárba. Tárlóba kerültek Tóthné Gácsi Anna szépséges mézeskalácsai, de láthatunk méhviaszolvasztót, méhlerázó eszközt, belepillanthatunk a Tamaskó-féle kaptár kunszentmártoni változatába is. A gombosi Tamaskó József (1897–1968) 16 évesen kezdett méhészkedni, megrokkant az első világháborúban, később szakcikkeket írt, méhészeti lapokat szerkesztett.

Beüzemelhetünk egy kézzel hajtott mézpergetőt, tanulmányozhatjuk a keretfogót, a lépvágót, no és néhány láthatóan sokat használt füstölőt is, amellyel a méhész ráveszi a méheket arra, hogy nyugton maradjanak. Találunk itt „anyazárkákat”, kis ráccsal ellátott fadobozkákat is, amelyek a királynő szállítására szolgálnak. Mert azt még a laikusok is tudják, hogy egy-egy kasban, majd kaptárban a főszereplő az anya, akinek a tevékenységét, a peték fejlődését, majd a kis rovarok szárnyra kapását egy klipen tanulmányozhatjuk.

Kapcsolódó írásaink

A macskanyelv és a zserbó atyja

ĀA bonbonok és teasütemények királya, a tavaly száz éve elhunyt Gerbeaud Emil emléke előtt kamaratárlattal tiszteleg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum