Kultúra

Az Emmmi saját halottjának tekinti Szentandrássy Istvánt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte szombaton, hogy saját halottjának tekinti Szentandrássy István festőt.

Az Emmmi saját halottjának tekinti Szentandrássy Istvánt
Szentandrássy István (1957-2020)
Fotó: kultura.hu

A Kossuth-díjas művész halálhírét szerdán Facebook-oldalán közölte Balog Zoltán romaügyi miniszterelnöki biztos.

Szentandrássy István 1957-ben született Budapesten. Állami gondozottként nőtt fel. Kezdetben verseket és drámákat írt, majd rajzolni kezdett, ezután jutott el a festészethez - emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztérium. Mestere a szintén roma származású Péli Tamás volt, akit Csapon, egy gyermektáborban ismert meg. Itt találkozott először a cigány kultúrával és identitással.

„Már gyermekkorában elkezdett rajzolni, de egy ágyhoz kötő betegség kellett hozzá, hogy felfedezze: rajzai megelevenednek és üzenni tud velük”. Festő lett belőle, bár valódi festészetet oktató iskolát nem járt, mégis a legnagyobbak közé jutott, a legnagyobb alázattal - fogalmaztak.

Azt írták: Péli Tamás festőművész mondta vele kapcsolatban, hogy a „mester mindig mestert nevel”. Ez a mondás beigazolódott. A festészetnek, színeknek, de a szavaknak is mestere volt, festményeibe belefestette a saját balladáját: az árvaságát, a betegségét, de mindemellett a sok fájdalom mellett az élni akarását is. „Ezt a belső erőt tudta átadni a festészetén keresztül mindenkinek azzal az üzenettel, hogy törekedjünk arra, hogy minél többre vigyük, hogy akarjuk jobban szeretni mindazokat, akikkel egy hazában élünk, és legyünk büszkék származásunkra, kultúránkra” - hangsúlyozta az Emmi.

Festészete, amely összeforr a bibliai történetekkel, a spanyol irodalommal és legelsősorban a cigány hitvilággal és hagyománnyal, a magyar kultúra szerves részévé vált, kulturális örökségünket gazdagítja. Képeiből rendszeresen rendeztek kiállítást. Önálló tárlata volt a Várkert Bazárban, a Művészetek Völgyében, a szentendrei MANK Galériában, illetve legutóbb a Terror Háza Múzeumban.

Szentandrássy István 1995-ben Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben pedig a Kisebbségekért díjat vehette át. 2012-ben Kossuth-díjat kapott, a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért - áll az Emmi közleményében.

Kapcsolódó írásaink