Kultúra

Életre kelhet a Római Birodalom két erődítménye

Verőcén több mint négyszáz éven át működött őrtorony – A nagytétényi kastély mellett lévő egykori ókori lovasíjász tábor a magyarországi limes egyik kiemelt pontja

Két látogatóközpont valósul meg a világörökségi várományos dunai limes szakaszán Verőce községben és Budapest XXII. kerületében, Nagytétényben, az egykori Campona-erődítmény területén. A fejlesztési tervekről tegnap tartott sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Múzeum.

Életre kelhet  a Római Birodalom két erődítménye
A limes magyarországi szakasza világörökségi várományos helyszín 2018 óta. Az egykori határ két települése volt Nagytétény és Verőce elődje, ahol most megidéznék a múzeumokból is ismert pannóniai időszakot
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Látogatóközpontot nyit a Magyar Nemzeti Múzeum a XXII. kerületben, Nagytétényben, az ókori római Campona-erődnél, valamint a Duna menti Verőce községben – jelentette be sajtótájékoztatóján a múzeum csütörtökön. A két beruházásra európai uniós forrásból kerül sor, összefüggésben azzal, hogy a dunai limes magyarországi szakasza világörökségi várományos helyszín 2018 óta. A nagytétényi kastély mellett fekvő egykori ókori lovas­íjász tábor a magyarországi limes egyik kiemelt pontja, amely jelentős részben beépítetlen – ennek területén tervezi az intézmény az új, egyedi arculatú turisztikai beruházást. A tervek szerint látogatóközpont valósul meg a római kori Camponát bemutató kiállítással, vetítéssel, valamint múzeumpeda­gógiai foglalkoztatóval. A hajdani római erődítmény sziluettje a kerítés oldalán jelenik majd meg, míg a camponai táborkaput rekonstrukció mutatja be egy római kori élményparkkal, a gyerekeknek római tematikájú játszótérrel, játékelemekkel és fotópontokkal – derült ki abból, amit Váradi Linda építészeti tervező elmondott.

Verőcén, mint azt Grauszmann György, a község polgármestere ismertette, több mint négyszáz éven át működött római kori torony és hídfőállás. Itt 219 millió forintos támogatásból a hídfőállás és környezete komplex, turisztikai célú fejlesztése és hasznosulása valósulhat meg. Megépül a római kori torony, amely egyben kilátóként is műkö­dik, kétszintes látogatóközpont, amely a késő római határvédelem, a római kori hajózás és vízhasználat témáját mutatja be interaktív módon, mellette a camponaihoz hasonlóan római tematikus játszóteret terveznek.

Verőcén mindezeken kívül tanösvény, sétány kerül kialakításra. A fejlesztéseket előreláthatóan 2022. február végére fejezik be.

Kapcsolódó írásaink