Kultúra

A leleszi klastrom titka

II. András király uralkodása alatt virágzott a felső-bodrogközi település és a premontreiek rendháza, ahol a legenda szerint Gertrudis levágott jobbját is őrizték

A felső-bodrogközi Leleszre már csak azért is el kell látogatnunk, mert a Szentföldet is megjárt II. András királyunk is szívesen tartózkodott itt. A premontreiek jól megépített kolostorában volt a szállása, amikor a magas hegyeken túli földeket, Halicsot, avagy Ladomériát hódoltatta.

A leleszi klastrom titka
Régóta nem gyűlnek össze vesperásra a fehér ruhás barátok Leleszen
Fotó: A szerző felvétele

A jelenlegi határtól mindössze nyolc kilométerre, egy kisebb magaslaton áll immár 1180 óta a kolostor, amelynek földjét még III. Béla király adta keresztapai ajándékul Boleszló váci püspöknek. A jövőre is gondoló főpap pedig premontrei szerzeteseket hívott az ajándékba kapott helyre. A Szent Norbert által francia földön, 1120-ban alapított szerzetesrend nem az elvonulást, szemlélődést, hanem a hívek lelki gondozását helyezte előtérbe.  Magyarországon 1130-ban jelent meg a fehér ruhás rend, és Nagyvárad mellett építettek kolostort, aztán az idők folyamán még több mint harmincat. A leleszi rendház  II. András alatt virágzott fel, akit Imre királlyal való viszálya idején is támogattak Lelesz lakói. Ezért is prédálta fel a kolostort Imre, és vette el birtokait, de aztán II. András hatalomra jutása után mindent visszakaptak a barátok, sőt még többet is. Az 1214-es keltezésű új alapítólevél egyik fontos nyelvemlékünk a benne szereplő magyar földrajzi nevekkel és a jobbágyok felsorolásával. Ebből megtudhatjuk, hogy a 13. század elején nyoma sem volt szláv elemnek errefelé.

II. András itt vette hírét a szeretett felesége, Gertrudis királyné ellen elkövetett merényletnek is, és állítólag ide is hozatta annak védekezésre emelt jobb kezét. Az is meglehet, hogy az asszony jobbjának vagy mások szerint szívének őrzése csak legenda, de az biztos, hogy a település 1439-ben mezővárosi rangot kapott, a leleszi klastrom pedig fontos hiteleshelyként működött 1567-ig, amikor lakói elhagyták. Előbb azonban a Habsburgokkal szemben János király mellé álltak, ezért is támadt rájuk már 1527-ben Serédy Gáspár, akit Ferdinánd nevezett ki még 1526-ban felsőmagyarországi főkapitánynak (1553-ig töltötte be ezt a tisztet). A prédálásból 1555-ben Bebek Ferenc sem maradhatott ki, pedig e zavaros időkben ekkorra már fallal is körülvették a központi épületeket. Az elmenekülő lakók aztán 1697-ben, Buda visszavétele után egy esztendővel visszatértek: a romos épületekben új élet kezdődött.

A kuruc időkből nem tudunk pusztításról, csak azt jegyezték fel – amint azt Borovszky Samu nagy munkájából is megtudhatjuk –, hogy a Munkácsra szállított leleszi oklevelek, papírok erősen megfogyatkoztak, mert a vár védői ágyúfojtásnak használták azokat. De aztán visszakerült minden Leleszre, ahol az 1730-as években emeletráépítéssel immár háromszintesre bővült a kolostor. Legközelebb 1787-ben, II. József rendeletére kellett menniük a premontreieknek, de 1802-ben már újra otthon voltak. Ekkor visszajuttatták időközben Budára szállított, értékes levéltárukat is. A trianoni diktátum után még a helyükön maradhattak, aztán 1945-ben el kellett hagyniuk kolostorukat. Ezt ugyan az 1990-es évek elején visszakapták, de tavalyi ottjártunkkor fehér ruhás lakót nem találtunk benne.

Megnézhettük viszont a klastrom gótikus boltozatú, gyönyörű kápolnáját, a falakon a magyar szenteket és az utolsó ítéletet ábrázoló freskókat, amelyeket az itt imádkozó barátok is láthattak évszázadokon át. E festmények ma is a földi lét végességére és az itt töltött idő alapján való megítélésre emlékeztetnek minket. A leleszi falakra festett szentek évszázadokon óta jó példát adva segítenek bennünket abban, hogy megtaláljuk a helyes utat.

Kapcsolódó írásaink

A szent királylány és a rendalapító

ĀHétszázötven éve, ezen a napon – amelyakkor szintén szombatra esett – halt meg IV. Béla lánya, akit a kortársak azonnal szentként kezdtek tisztelni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom