Kultúra

Európa legnagyobb passiójátékát tartják hazánkban

A Passió2020 szervezői lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményükben jelentették be, hogy Európa legnagyobb passiójátékára az önkéntes szereplők toborzása az eredeti ütemterv szerint sikerrel zárult. Több mint 2020 önkéntes jelentkezett az előadás lebonyolítására, melyet április 4-én 15:00 és 19:00 órakor tartanak a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén.

Európa legnagyobb passiójátékát tartják hazánkban
Passió 2020
Fotó: MH

A hit valóban hegyeket képes megmozgatni - írják-, már több mint 2000-en vállalták a próbafolyamaton és a két előadáson való részvétellel járó önkéntes szereplést. Ez a lelkesedés nemcsak az Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek fővédnökségével megrendezésre kerülő, az őszi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő rendezvény sikerét jelenti, de az önkéntesség örömünnepe is egyszerre.

Az önkéntes szereplők között minden generáció képviselteti magát: a középiskolás és egyetemista fiatalok mellett van olyan vállalkozó kedvű idős úr is, aki a 84. életévében jár, de a munka melletti szereplést vállaló középgeneráció is nagy számban lesz jelen. A Passió2020 szereplői számára nem ismeretlen az önkéntes tevékenység, hiszen a jelentkezők közel harmada egyébként is szerepet vállal valamilyen egyházi vagy civil szervezet működésében. Vannak köztük cserkészek, nagycsaládos szervezetek tagjai, kulturális egyesületekben, kórusokban, dalárdákban vagy épp irodalmi társaságokban tevékenykedő személyek is. Habár az eseményre a fővárosban kerül sor, az ország minden megyéjéből, sőt a határon túlról is jelentkeztek önkéntesek, akik között vannak tanárok, jogászok, optikusok, fodrászok, művészettörténészek, óvónők, gyógypedagógusok, kézművesek, szakácsok és informatikusok is. A sokszínű csoportot összeköti a közös cél melletti elkötelezettség, a Jézus szenvedéstörténetének megelevenítésében való szerepvállalás vonzása.

A nézők lelátókról követhetik végig a történelem legnagyobb drámájának, Jézus kereszthalálának egy mai huszonéves fiatal nézőpontján át láttatott, korhű jelmezekben előadott eseményeit. Az előadásra 2020 Ft-os áron lehet jegyeket vásárolni.

A passiójátékon való részvételre és annak megtekintésre nagy nevek buzdítanak, ott lesz ugyanis Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Kubik Anna és Simorjay Emese színművésznők, Miklósa Erika operaénekes, Varga Miklós rockzenész, Szikora Róbert, György-Rózsa Sándor színművész, Baricz Gergő és Palcsó Tamás énekesek.

Kapcsolódó írásaink