Kultúra

A szakmai bizottság Bán Teodóra pályázatát tartja a legjobbnak

Bán Teodóra pályázata kimagaslóan a legjobb volt - közölték a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában álló Szabad Tér Színház vezetésére beadott pályázatokat elbíráló szakmai bizottság tagjai.

A szakmai bizottság Bán Teodóra pályázatát tartja a legjobbnak
Bán Teodóráé volt a legjobb pályázat
Fotó: BFTK

Nyílt levelében Marton Éva, Zsuráfszky Zoltán, Ókovács Szilveszter, Zalán János és Fülöp Péter hangsúlyozta: a pályázatokat a legjobb tudásuk és szakmai tapasztalataik alapján, szabadon bírálták el.

„A lehető leghatározottabban állítjuk, hogy Bán Teodóra pályázata kimagaslóan a legjobb volt. Azt halljuk, arról értesültünk, hogy Budapest vezetése politikai döntést kíván hozni és a szakmai bizottság - amelyben két Kossuth-díjas művész és négy előadóművészeti intézmény, az Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Pesti Magyar Színház és a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója vett részt - javaslatát lesöpörve a leggyengébb pályázót kívánja megbízni Budapest legjelentősebb nyári színháza és a Budapesti Tavaszi Fesztivál vezetésével” - fogalmaznak levelükben.

A Bán Teodóra pályázatát egyhangú döntéssel támogató szakmai bizottság tagjai ezért felhívják a Fővárosi Közgyűlés tagjait és a főpolgármestert, hogy tartsák tiszteletben a bizottság javaslatát.

„Nincs olyan pártpolitikai szempont, ami felülírná a magyar kultúra érdekeit” - fogalmaznak levelükben.

Bán Teodóra pályázatát a Szabad Tér Színházat fenntartó Fővárosi Önkormányzat tavaly decemberben érvénytelennek nyilvánította.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalja Budapest és a fővárosi színházak idei költségvetését. Karácsony Gergely keddi Facebook-posztjában közölte: „a fővárosi Szabad-Tér Színházat - amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín -, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetjük tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését. Így védjük meg a kormányzati befolyástól veszélyeztetett művészszínházainkat”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé.

Kapcsolódó írásaink