Kultúra

Szabó István új filmje nyitja a Magyar Mozgókép Szemlét

Noha több mint harminc évig nem forgattak közös filmet, régóta tervezték az újabb közös munkát Szabó István rendezővel - mondta el a világhírű osztrák színész, Klaus Maria Brandauer, aki legfrissebb, Szabó Istvánnal közös filmje, a Zárójelentés keddi díszbemutatójára érkezett Budapestre, a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle díszvendégeként.

Szabó István új filmje nyitja a Magyar Mozgókép Szemlét
Klaus Maria Brandauer osztrák színész
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Klaus Maria Brandauer, Szabó István és Koltai Lajos operatőr a nyolcvanas években három, jelentős nemzetközi sikert arató filmet forgatott együtt, ezek közül a Mephisto elnyerte az Oscar-díjat is. Az utolsó akkori közös munka az 1988-as Hanussen volt, mielőtt elkészült volna a mozikban február 27-től látható Zárójelentés.

„Csak a két forgatás között telt el három évtized, közben azonban végig tartottuk a kapcsolatot Szabó Istvánnal. Nem is tudnám összeszámolni, megismerkedésünk óta hány laudációt mondtunk már egymásról” - idézte fel a színész.

Noha több mint harminc évig nem forgattak közös filmet, régóta tervezték az újabb közös munkát Szabó István rendezővel - mondta el Klaus Maria Brandauer
Noha több mint harminc évig nem forgattak közös filmet, régóta tervezték az újabb közös munkát Szabó István rendezővel - mondta el Klaus Maria Brandauer
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Klaus Maria Brandauer hozzátette: Szabó Istvánnal sokat gondolkodtak azon, hogy mikor és miről készítsenek egy újabb filmet: a múltról, a jövőről vagy a jelenről. „Időközben szép nemzetközi, amerikai pályát is befutottam, de ezen idő alatt végig megvolt bennem az a gondolat, hogy kellene még Szabó Istvánnal forgatni. Miután egészen sok témakört átgondoltunk Istvánnal, végül kikötöttünk a Zárójelentés témájánál” - jegyezte meg.

Mint felidézte, a Zárójelentés forgatása nagyszerű élmény volt: „mindig arra gondoltunk, hogy mi mindent csináltunk harminc-negyven évvel ezelőtt, és hogy mi lett belőlünk. Annak ellenére, hogy a magyar nyelvet sosem tanultam meg - a nadrágtartó szót kivéve -, nagyon jó volt a régi és a most megismert kollégákkal együtt dolgozni, ismét igazi csapatot alkottunk” - fűzte hozzá Klaus Maria Brandauer.

Szabó Istvánnal való kapcsolatuk kezdetét felidézve elmondta: egy berlini producer már előre jelezte, hogy a magyar rendező fel fogja hívni. „Szabó István elmondta, hogy szeretne Klaus Mann Mephisto című regényéből filmet készíteni. Nem emlékszem, hogy rögtön közbevágtam-e, de azt mondtam: ez az én szerepem” - emlékezett vissza.

Nem is tudnám összeszámolni, megismerkedésünk óta hány laudációt mondtunk már egymásról Szabó Istvánnal - mondta el a színész
Nem is tudnám összeszámolni, megismerkedésünk óta hány laudációt mondtunk már egymásról Szabó Istvánnal - mondta el a színész
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Ennek az az előtörténete, hogy két évvel korábban egy idős színész megkérdezte egy szerepről, miért akarom elvállalni, mire azt válaszoltam, hogy szeretném a világot jobbá tenni. Ekkor ő figyelmeztetett, milyen komoly felelősséggel jár az emberekhez szólni, és azt ajánlotta, hogy olvassam el a Mephistót” - számolt be első találkozásáról a regénnyel.

Mint hozzátette: „egy ültő helyemben végig is olvastam és arra jutottam, hogy nem az a fontos, mi a foglalkozásunk, hanem hogy a társadalom figyelmes, tevékeny tagjai legyünk. Fontos tanulsága volt számomra a regénynek, hogy senki sem bújhat a hivatása mögé” - fogalmazott az osztrák színész.

A Klaus Maria Brandauer főszereplésével leforgatott Zárójelentés története szerint Stephanus professzort váratlanul nyugdíjazzák, akkor hazaköltözik a szülőfalujába és körzeti orvosként kezd dolgozni. Fiatalkori szerelme és gyerekkori barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, aki azonban a faluban kisstílű politikai csatározásokba is belekeveredik, és végül ráébred: a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel.

A Zárójelentés főszereplői Klaus Maria Brandauer mellett Eperjes Károly, Stohl András, Udvaros Dorottya és Kerekes Éva, de látható a filmben Csákányi Eszter, Szirtes Ágnes, Csomós Mari, Andorai Péter, Orosz Ákos és Börcsök Enikő is. A film producere Tőzsér Attila és Sándor Pál, aki forgatókönyv-konzultánsként is közreműködött.

Erős filmtermésből válogat a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

Erős filmtermésből válogat a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle, amelynek versenyműsorában szerdától szombatig a Corvin moziban 59 film és alkotóik versenyeznek a Magyar Filmdíjért - mondta el az eseménysorozatot a Nemzeti Filmintézet támogatásával szervező Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke.

Novák Emil hangsúlyozta: a Magyar Filmakadémia és a Nemzeti Filmintézet közös célja, hogy a magyar film újra valódi brand legyen és ismét el tudjon jutni a nézőkhöz.

A Magyar Mozgókép Szemle a tavalyi filmtermésből válogat, az előzsűri megpróbálta a saját szempontjai szerint azt a műfajonkénti öt-tíz filmet kijelölni, amely méltó lehet a Magyar Filmdíjra - jegyezte meg. A kiválasztott 59 művet nagy vásznon tekintheti meg a közönség: a televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket 500 forintos áron. A szemlén versenyen kívüli alkotásokat is vetítenek és szakmai programok is színesítik a filmes esemény kínálatát.

Novák Emil felhívta a figyelmet a tévéfilmekre, amelyeknél - csakúgy, mint a játékfilmeknél - külön díjazzák a legjobb alkotást, rendezőt, forgatókönyvet, női és férfi főszereplőt, operatőrt, díszletet, zeneszerzőt, vágót, hangmestert, maszkot, illetve jelmezt.

Mindez tükrözi azt a szándékot, hogy a magyar filmtámogatási rendszer nyisson a ma divatos műfajok, például a tévéfilmek felé: a januárban indult új rendszerben immár több támogatás áll a magyar tévéfilmes alkotók rendelkezésére, akik így remélhetőleg a hatalmas nemzetközi piacon is jobban tudnak majd érvényesülni - mondta el a Magyar Filmakadémia elnöke.

Mint emlékeztetett, a Magyar Mozgókép Szemlét Szabó István Zárójelentés című új filmje nyitja, melynek főszereplője, Klaus Maria Brandauer a szemle díszvendége.

„Az egyetemes filmművészet egyik kiemelkedő színészéről van szó, aki ráadásul immár négy magyar film főszerepében volt látható. Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy el tudott jönni, ráadásul egy olyan film kapcsán, amelyben ismét együtt dolgozott egy klasszikus nagy csapat, amely három Oscar-jelölést és ebből egy Oscar-díjat is elhozott” - utalt Klaus Maria Brandauer, Szabó István és Koltai Lajos operatőr három korábbi, nagy sikerű filmjére, a Mephistóra, a Redl ezredesre és a Hanussenre.

A szemlén a jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Életműdíjas alkotóitól is láthat egy-egy filmet a közönség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom