Kultúra

Idegen ecsettel ékeskedők

Kieselbach Tamás: A jól prosperáló hazai műtárgypiac generálja a hamisítványokat– Nyilvántartásokra, katalógusokra és állami támogatásra van szükség

Megjelent az első magyar összefoglaló munka a hamisításról. A Műtárgyhamisítás magyar szemmel – Ocsút a búzától című tanulmánykötetben művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok adnak eligazítást a témáról.

Idegen ecsettel ékeskedők
Eredeti vagy másolat? Kieselbach Tamás Aba-Novák-képekkel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Gellért szálló Tea szalonjában mutatták be tegnap a Műtárgyhamisítás magyar szemmel – Ocsút a búzától című, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), az Országos Kriminalisztikai Intézet (OKI), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Kieselbach Galéria által kiadott tanulmánykötetet. Az egyelőre szakkönyvtárakban és oktatási intézményekben fellelhető könyv tizennégy szerző tizennyolc tanulmányát tartalmazza.

„Ocsúval ocsúdtatnának” – magyarázta Bendzsel Miklós, a HENT vezetője a bemutatón, ugyanis a gyógyszeripar és az élelmiszergazdaság mellett a műtárgypiacon fordul elő napjainkban a legtöbb szellemi tulajdonnal való visszaélés. A szervezet 2012-es felmérése szerint a műkereskedők kezei közt megforduló festmények harminc-ötven százaléka tartozott a hamisítvány kategóriába, és a műtárgyak összességét nézve is magas, tizenöt-harminc százalékos ez az arány. Bendzsel emlékeztetett a három évvel ezelőtti genovai Modigliani-tárlat botrányára is, ahol a kiállított harminc műből huszonegy eredetisége kérdőjeleződött meg. Az OKI részéről Kármán Gabriella a hazai és nemzetközi együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, emellett felhívta a figyelmet a műkereskedelem szabályozására és a szakértők felelősségére. Kieselbach Tamás műkereskedő a nyilvántartások készítése mellett a nagy életmű-katalógusok hiányát említette a jelenség okaként, illetve elmondta, számít az állam támogatására is, mert mindenképpen lépésekre van szükség, a jól prosperáló hazai műtárgypiac ugyanis generálja a hamisítványokat.

Einspach Gábor igazságügyi műszakértő egy hamisított Rippl-Rónai festményről mesélt, amelyet az egyik nagy brit aukciósház adott el magas áron. Az állványra helyezett hamisítvány előtt Einspach elmondta, Londonban gyanútlanok voltak, hiszen a festő „kukoricás” korszakából származó kép mutatta a jellemző stílusjegyeket, készült hozzá magyar szakértői vélemény, és a témaválasztás mellett még aktmodellje is ismert volt korábbi festményekről. Éppen ez lett az egyik leleplező részlet: a hamisító egy több alakot felvonultató mű egyik részét, kivágatát festette újra. Amellett, hogy Rippl-Rónai ilyet sohasem csinált, amikor nagyító alatt megvizsgálták a színhasználatot és az ecsetkezelést, utóbbi csak ügyetlen maszatolásnak tűnt az eredetihez képest. A szignó is csak látszatra volt hasonló, igazából szétcsúszó írást mutatott. A végső bizonyítékot a kép röntgenes vizsgálata adta meg, amely szerint korábban egy félaktot próbált rápingálni a hamisító. Rippl-Rónai viszont a „kukoricás” időkben csak fehérre alapozott, jó minőségű, rétegelt lemezre festett. Einspach Gábor ezután egy Márffy Ödön-csendéleten keresztül mutatta be azt a módszert, amikor két eredeti mű jobb és bal oldalát festi rá a hamisító egy képre.

Molnos Péter művészettörténész – többek közt Aba-Novák Vilmos szakértője – felvetette, hogy azért is lépni kellene a hamisítások ellen, mert maga a művész már nem tud védekezni életművének felhígítása ellen. Azt is elmondta, hogy Aba-Novákot már életében, az 1930-asévekben is másolták, különösen Jancsek Antal (1907–1985), aki maga is festő volt. Példákon keresztül azt is szemléltette, hogy az Aba-Novák-hamisítványokra is jellemző az eredeti képek elemeinek, figuráinak felhasználása. A könyvbemutatón elhangzott: tervezik a Műtárgyhamisítás magyar szemmel digitálisan elérhetővé tételét is.

Kapcsolódó írásaink

Egy durva zseni nyomában

ĀPaul Gauguin életművét mutatja be A művészet templomai sorozat új darabja – Nemcsak az Európából való szökése volt radikális, de az is, hogy mert máshogy látni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom