Kultúra

Új név, több tartalom

Káel Csaba: Kis túlzással egész Berlin az intézet logójával volt tele – Az NFI nemzetközi kezdeményezése a visegrádi négyek filmgyártásának jobb összehangolása

Címlapos szlogennel és fogadással mutatkozott be szombaton a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és európai filmes vásáron a magyar szakma új csúcsintézménye, a Nemzeti Filmintézet.

Új név, több tartalom
Az üzenet nagyon egyszerű: új név, több tartalom – mondta el Káel Csaba a Nemzeti Filmintézet Screen Daily International berlini címlapján angolul olvasható jelmondatáról
Fotó: Wikipedia, Screen Daily

Versenyfilm nélkül is nagy az érdeklődés a magyar film iránt a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és a szemlével párhuzamosan zajló filmipari vásáron (European Film Market – EFM) – nyilatkozta Káel Csaba, a nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a közmédiának a német fővárosban szombaton. Amellett, hogy az idei Berlinale vendége a 2017-ben fődíjas Testről és lélekről című alkotásával Enyedi Ildikó, illetve Bucsi Réka a rövidfilmes szekció zsűritagja, a szemlén és a vásáron is bemutatkozik a magyar filmszakma támogatására szervezett új intézmény, a Magyar Nemzeti Filmalap utódja, a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Káel Csaba elmondta, szombaton „kis túlzással egész Berlin az intézet logójával volt tele”, ugyanis az NFI emblémájával és szlogenjével („New name, more content”) a címoldalán jelent meg az egyik legrangosabb nemzetközi filmes szaklap, a Screen Daily International harmadik berlinalés különkiadása. „Az üzenet nagyon egyszerű: új név, több tartalom” – hangsúlyozta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy szélesebb keretek közt folytathatják a Filmalap által elkezdett munkát, mert az intézet nemcsak a mozifilmekkel, hanem televíziós produkciókkal és letölthető mozgóképes tartalmakkal is foglalkozik. Káel arról is beszámolt, az NFI rögtön egy új nemzetközi kezdeményezéssel is előállt, amelynek célja a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) filmgyártásának jobb összehangolása, a koprodukciók ösztönzése. Azt mondta, a vásáron el is kezdték a tárgyalásokat a partnerországok filmes vezetőivel.

Az új intézmény tiszteletére szombat este fogadást is rendeztek, amelyre a nemzetközi filmszakma több száz képviselőjét hívták meg. Ezzel kapcsolatban Káel Csaba megjegyezte, „Magyarország nemcsak a jó film, hanem a jó bor termőtalaja is”, így minden nagy nemzetközi rendezvényükön egy-egy magyar borvidéket is bemutatnak: elsőként az egri borokat kóstolhatták meg a vendégek. A március 1-jéig tartó 70. Berlinale nagyjátékfilmes szekciójában tizennyolc alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért, a zsűri elnöke Jeremy Irons.

Kapcsolódó írásaink