Kultúra

Királyi hagyaték a történelem tükrében

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Múzeum és Alsó-Ausztria – Közös projekteket, tárlatokat terveznek

Ferenc József és Erzsébet királyné hagyatékára fókuszál  a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és Alsó-Ausztria tartományi kormányának művészeti és kulturális osztálya által tegnap Budapesten megkötött együttműködési szerződés, amelynek célja közös projektek, kiállítások megvalósítása.

Királyi hagyaték a történelem tükrében
Erzsébet királyné és férje, Ferenc Józsefhagyatéka áll a tegnap aláírt szerződés középpontjában
Fotó: Wikipedia

Varga Benedek, a MNM főigazgatója a megállapodás aláírása előtt az MTI tájékoztatása szerint kiemelte: az 1802-ben alapított MNM nagy tapasztalattal rendelkezik a kulturális örökség bemutatása és népszerűsítése terén. A körülbelül 3,8 millió műtárgyat őrző intézmény központi történeti múzeumként valamennyi, a magyar történelemmel és a térség történetével kapcsolatos emléket gyűjt a neolitikumtól napjainkig. Mint hangsúlyozta, a közeljövőben a múzeum szeretné kibővíteni nemzetközi hálózatát, ezért 2019 őszén nagy örömmel fogadta Alsó-Ausztria együttműködési megállapodás megkötésére irányuló kezdeményezését. Alsó-Ausztriát és hazánkat csaknem fél évezreden keresztül kötötte össze a Habsburg dinasztia, és a Habsburgok uralma ugyan mára már a múlté, a két terület kapcsolata továbbra is szoros.

Hermann Dikowitsch, Alsó-Ausztria tartományi kormánya művészeti és kulturális osztályának vezetője szerint a tartomány nagy várakozásokkal tekint az együttműködés elé, amelynek részeként közös tudományos projekteket, kiállításokat, szakemberek cseréjét egyaránt tervezik.

Az együttműködés kiterjed a muzeológia minden területére, a tudományos kutatás, konferenciák szervezése, műtárgyak megismerése, kölcsönzése mellett fokozott figyelmet fordítanak az állományvédelemre, a restaurálásra és a régészetre is. A most létrejött megállapodás azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert mindkét közgyűjtemény több millió műtárggyal rendelkezik.

St. Pöltenben, Alsó-Ausztria tartományi gyűjteményében mintegy hatmillió műtárgy található, amelyek a tartomány kulturális és természeti örökségét dokumentálják az őskortól a kortárs művészetig.

Kapcsolódó írásaink

Dobozba rejtett forradalom

ĀHibátlan beállítások, nagyítások és ismerős helyszínek – Harmincegy pillanat 1956 októberéből eddig soha nem látott fényképeken a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatán