Kultúra

Taroltak a Sziget fellépői a Brit Awardson

Február 18-án tartották a legfontosabb brit zenei díjátadót, a 40. BRIT Awards gálát, ahol több idei Sziget fellépő is nyertesként került ki a jelöltek közül. Lewis Capaldi két díjjal gazdagodott, de mellette a Foals, Stromzy és Mabel is hazavihetett egy-egy trófeát.

Taroltak a Sziget fellépői a Brit Awardson
A legjobb új előadó címmel és a Someone You Loved című daláért az év dala elismeréssel büszkélkedhet a skót dalszerző-énekes Lewis Capaldi
Fotó: AFP/Adrian Dennis

A legjobb új előadó címmel és a Someone You Loved című daláért az év dala elismeréssel büszkélkedhet az idei Sziget fellépő, skót dalszerző-énekes Lewis Capaldi. Az O2 Arénában tartott díjátadón - idén szintén a Szigetre érkező Foals kapta a legjobb együttesnek járó díjat és ebben a kategóriában a jelöltek közt szerepelt a Telekom VOLT-ra is ellátogató Bring Me the Horizon is. A legjobb brit férfi előadó kategóriában Stromzy végzett az élen, legjobb brit női előadónak pedig Mabel-t választották, aki édesanyjának, Neneh Cherrynek mondott köszönetet, aki éppen 30 éve maga is elnyerte a brit popzenei díjat.

Az év albuma Dave Psychodrama című társadalomkritikus lemeze lett. A zenész a brit zenei díjak 40. gáláján Black című számával szerepelt, amelyet új szöveggel adott elő.

Az estén, amelynek házigazdája Jack Whitehall televíziós műsorvezető volt, a legjobb együttes trófeáját a Foals szerezte meg, meglepetésre megelőzve a nagy esélyesnek tartott Coldplayt és a Bastille-t is.

Billie Eilish, akinek tehetségét február elején négy Grammy-díjjal is elismerte az amerikai lemezakadémia, a Brit Awards szavazóitól a legjobb nemzetközi női előadó díját vehette át. A nemzetközi mezőny legjobb férfi énekese pedig Tyler, The Creator lett. A 18 éves Eilish az estén bemutatta a Nincs idő meghalni című Bond-filmhez szerzett új főcímdalát is, amelyet egy 22 tagú zenekarral, Hans Zimmer és Johnny Marr közreműködésével adott elő.

Az O2 arénában megrendezett gála fellépői között volt még Mabel, Capaldi és Stormzy is. A ceremónia végén Rod Stewart korábbi együttesének tagjaival, Ronnie Wooddal és Kenny Jonesszel adta elő a Stay With Me című klasszikust.

Kapcsolódó írásaink