Kultúra

Indulatkezelési tréning ifjabb Senecától

Lucius Annaeus, azaz ifjabb Seneca (Kr. e. 4 – Kr. u. 65) az ókori Róma egyik legnevesebb, sztoikus filozófusa, egyben drámaíró és államférfi is volt. Római szenátorként két őrült császár működését is testközelből szenvedte el, előbb Caliguláét – akinek vérengzése indította a De Ira (A haragról) című értekezése megírására –, majd Neroét, akinek uralkodása végzetesnek bizonyult számára. Így nem véletlen, hogy a haragot „egyfajta rövid őrületnek, a vélt vagy valós sérelem megbüntetésének vágyaként„ írja le a Kr. u. 40 környékén született szövegben, amelyet a szintén politikusi pályát választó bátyjának, Novatusnak címzett levél keretébe foglal.

Indulatkezelési tréning ifjabb Senecától
A Bölcs Várban rendezett könyvbemutatón a modern világ indulatairól beszélgettek a résztvevők
Fotó: MH/Purger Tamás

Seneca anekdotákon, történelmi példákon, szellemes bölcsességgel építi fel érvelését, amellyel útmutatást próbál nyújtani e „pillanatnyi őrület" elkerüléséhez és kezeléséhez. Útmutatását a ma emberének sem árt megfontolnia – éppen ezért döntött úgy tavaly az amerikai Princeton Egyetem, hogy James Romm szerkesztésében újra kiadja a szöveget mint ókori indulatkezelési segédkönyvet. E verzió alapján készítette el a Seneca-válogatás angol szövegének magyar fordítását Borbély-Bartis Katalin: a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetet tegnap mutatták be a Bölcs Várban A rendezvényen a fordító Domokos Kata coach-csal és P. Tóth Béla református lelkésszel, illetve Szentgáli Edittel, a Kossuth Rádió újságírójával beszélgetett a haragról és a nyugalomról, a dühkezelésről és Seneca filozófiájáról, valamint a megbocsátásról. A tiszteletes a beszélgetésen elmondta: Seneca arra emlékeztet minket, hogy a felnőtt ember tudja nevelni magát.

A Hogyan őrizzük meg a hidegvérünket? címet viselő könyv különlegessége, hogy az amerikai klasszika-filológus professzor irodalom-és művelődéstörténeti bevezetője mellett Seneca írását nemcsak magyarul, hanem latinul is tartalmazza. Ezáltal a latinul tanulóknak és tudóknak duplán hasznára válik, de más is örömmel forgathatja. 

Kapcsolódó írásaink

Az Angelikától a Dérynéig

ĀA Kairosz Kiadó várostörténeti és visszaemlékező sorozata, A féltett kishazák legújabb darabjában a budapesti Víziváros múltját idézi fel lapunk publicistája, Szerencsés Károly

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom