Kultúra

Mesterművek Isten dicsőítésére

Több mint negyven nép- és iparművész alkotása látható a Pesti Vigadó tárlatán – A mezőtúri, nádudvari és tiszafüredi fazekasok munkáitól a rimóci Mária-kegyszoborig

Himnuszunk hitvallás és könyörgés is egyben, összetartozásunk, küldetésünk szimbóluma. A himnuszok a kezdetektől az istenek dicsőítésére szolgáló énekek, költemények voltak. Istent azonban nemcsak dallal és verssel lehet dicsőíteni, hanem olyan mesterművekkel is, mint a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjainak, akadémikusainak munkái, amelyek a Pesti Vigadóban tekinthetők meg április 5-ig.

Mesterművek Isten dicsőítésére
Faragottfa-alkotásokat és szenteltvíztartós feszületeket is kiállítottak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Istent sokféleképpen lehet magasztalni, a Pesti Vigadóban népi mesterségek művelői és iparművészek alkotásaikkal fohászkodnak hozzá. A Himnusz – A magyar nép imái című tárlaton olyan alkotások láthatók, amelyekben hiba nincs, készítőik tökéletes tudását és odafigyelését mutatják, igazi mesterremekek. Negyvennégy név sorakozik a tárlatot indító információs táblán. Negyvennégy művész, aki elhozta, elküldte mindazt, amit arra érdemesnek tartott, kiválasztva a szép munkáik közül is a legszebbet. Azt, amivel Istent a legjobban dicsőíteni lehet s könyörögni hozzá.

Ezért is van nehéz helyzetben e sorok írója, hiszen hogyan is tehetne különbséget e mesterművek között. Hogyan tehetné meg azt, hogy egyes mestereket megemlít, másokat pedig nem, holott alkotásaik legalább annyira törekednek a tökéletességre, és meg is közelítik azt? Marad így a munkák „műfaji” sokrétűségének a bemutatása, amely a kovácsoltvas munkáktól egészen a remekbe szabott, fából készült hangszerekig terjed. Természetesen minden a népi hagyomány szilárd alapjain áll, sokszor tovább is fejlesztve azt.

Ebből adódóan a tárlat gerincét talán a fazekasok munkái, a kerámiák adják, de hasonló súllyal van jelen a textiles szakma is. A kettő pedig szépen és harmonikusan találkozik a kiállítás centrumában elhelyezett klenódiumokban (kincsekben, ereklyékben – a szerk.). Valóságos kincseket látunk az asztalokon, mezőtúri, nádudvari és tiszafüredi fazekasok mesterremekeit hihetetlenül pontosan és szépen hímzett, Békéscsabán készült terítőkön sorakozva. Miközben pedig szemügyre vesszük a munkákat, a tablókon elolvashatjuk egyházi és állami himnuszaink szövegeit is.

Aztán láthatunk itt hímes tojásokat és bőrből készült szobrokat Esztergomból vagy a Hajdúszoboszlóról és Kecskemétről érkezett, nagy nemezeket. És ki vannak állítva dunakanyari, pilisi üvegek és alakos kerámiák, valamint gyönyörűen megfestett mezőkövesdi bútorok is. Kaposvárról és Berhidáról érkezett a faragott csont és fa, ám itt vannak az ezek kombinációjából összeállított szenteltvíztartós feszületek is. De vannak kisgyőri, budapesti faragások, Tahitótfalun készült művészi könyvek, valamint Pécsről vagy tíz festett fatábla, egy kazettás templomi mennyezet darabjai.

Helyet kaptak a tárlaton Tiszafüreden készült tarsolyok és táskák, egy tárlóban a pengéjükön és markolatukon is tradicionális díszekkel ellátott bicskák is. A tiszakécskei kékfestő templomba járásra készült munkáit küldte el. És a fővárosban készült babákon ott van kicsiben minden, ami egykor nagyban volt.

Ünnepi fekete palástban két tiszteletest is látunk, s itt van a csíksomlyói búcsúra tartó csángó házaspár harisnyában, bocskorban. A népviseletbe öltözött leányok vállán pedig megcsodálhatjuk a rimóci Mária-kegyszobrot vagy épp a csatkai Szűzanyához tartó, tarkabarka ruhákba öltözött cigányokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom