Kultúra

Idén kialakul az ösztöndíjasok háromszáz fős létszáma

Változatos kiállításokkal készül az MMA a Trianon-centenáriumra és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra  – mondta lapunknak Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

Idén kialakul az ösztöndíjasok  háromszáz fős létszáma
Kucsera Tamás Gergely
Fotó: MH/Purger Tamás

– Mi jön az irodalom és a film után az online lexikonsorozatban?

– Jelenleg még nincs meghatározva, hogy melyik a következő művészeti ág. Folynak a háttéregyeztetések, a szerkesztői gárda és a lehetséges cikkírók, szerzők névsorának összeállítása. Most az a cél, hogy a már elindult két lexikon feldolgozása során a következő másfél esztendőben a kitűzött szócikkszám végéig elérjünk, ezután pedig nyomtatott formában is meg fognak jelenni.

– Ismét meghirdették a hároméves művészetiösztöndíj-programot, hányan kerülhetnek be?

– Évfolyamonként 100-100 ösztöndíjat tudunk odaítélni. Eddig két évfolyam indult, idén szeptemberben jön a harmadik, és így beáll a háromszáz fős létszám, ami az állandóságot jelenti majd a jövőben.

– Milyen programokkal, kiállításokkal készül az MMA a Trianon-centenáriumra és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra?

– Már tavaly volt egy előkészítő kiállítás, az Agnus Dei, amely januárban ért véget. Nyártól október közepéig látható lesz a Műcsarnokban az eucharisztia témáját bemutató művészeti kiállítás. Trianonhoz kötődően több kiállításunk is lesz, például Jankovics Marcell tárlata a Vigadóban. Lesznek a határon túl született vagy emigrációban élő művészek alkotásait bemutató kiállítások is, ezzel is erősítve a nemzeti egységet.

Kapcsolódó írásaink

Kincsek az archívumban

ĀA Magyar Művészeti Akadémia által elindított lexikon közérthetően mutatja be a magyar irodalom és filmkultúra legfontosabb alkotásait az előző évszázadból