Kultúra

Közösségépítés a Bölcs Vár könyvpalotájában

Cseh Katinka: Kiadványaink legtöbbje neves külföldi egyetem, a Yale, az Oxford, a Harvard bestsellere

A legnagyobb nemzetközi könyvvásárokon is jelen van hazánk egyik legfiatalabb kiadója, a Pallas Athéné Books. A közgazdasági és politikai művekre szakosodott kiadó vezetőjével, Cseh Katinkával külföldi együttműködésről, ázsiai észjárásokról és újdonságaikról is beszélgettünk.

Közösségépítés a Bölcs Vár könyvpalotájában
„Élményt is szeretnénk adni vendégeinknek”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Az egykori budai városháza épületében, a Bölcs Várban várja a könyvkedvelőket a Pallas Athéné Könyvkiadó. Milyen jellegű kötetek kiadásával foglalkoznak?

– A Pallas Athéné Könyvkiadót 2017 szeptemberében hoztuk létre. Célunk, hogy a geopolitika, a menedzsment és a közgazdaságtan területéről a legfrissebb nemzet­közi sikerkönyveket jelentessük meg magyar nyelven. Hatvanhárom kiadványunk legtöbbje neves külföldi egyetem, például a Yale, az Oxford vagy a Harvard által kiadott szakmai bestseller.

– Az előbb említett egyetemekkel hogyan zajlik a közös munka?

– A kiadókkal és képviselőikkel a legnagyobb nemzetközi könyvvásárokon, Londonban és Frankfurtban van alkalmunk személyesen is találkozni. Ők oda a legfrissebb, még előkészületben lévő könyvei­ket hozzák el – igazán különleges élmény a még nem nyilvános kéziratokba is bepillantani. A könyvkatalógusok hosszas tanulmányozása után kiválasztjuk azokat a könyveket, amelyeket szeretnénk magyar nyelven is megjelenteni. Munkánk elismeréseként a Princeton Egyetem idén Londonban már második alkalommal mutatja be egy-egy könyvünket a legsikeresebb külföldi fordítások közt.

– A kínai, koreai és japán kultúrákról önálló, izgalmas köteteket adtak ki. Fő profiljuk mellett miért tartja ezeket is fontosnak?

– A 21. század Ázsia korszaka, a térségbeli országok gazdasági felemelkedése, politikai ambíciói, művészetei vagy éppen kulturális termékei értelmezéséhez azonban érdemes mélyre ásnunk és megismernünk a tradícióikat, valamint az évszázadok során kialakult társadalmi jellegzetességeiket. Az ázsiai észjárások könyvcsoportunkkal az olvasók feltérképezhetik a nyugatiak­tól oly távol álló sajátosságokat, amelyek a kultúrák közti érintkezésben is kulcspontokat képezhetnek.

– Jelen pillanatban milyen köteteik vannak előkészületben?

– Idén is közel heti rendszerességgel jelennek meg kiadványaink. Februárban jelenik meg például Eitan Y. Wilf Kreativitás igény szerint – Az innováció dilemmái felgyorsult korunkban című könyv, amelyet eredetileg a Chicago University Press adott ki, ezt követi majd Amin Samman Történelem a pénzügyi időkben (Stanford University Press) című kötete. De még idén bemutatjuk a Seneca írásain alapuló Hogyan őrizzük meg hidegvérünket? – Indulatkezelési útmutató a régmúltból (Princeton University Press) és Michael Tai Kína és szomszédai – Ázsiai diplomácia az ókortól napjainkig (ZED Books) című könyveket is.

– A Bölcs Vár funkciója szerteágazó: oktatási, kulturális és közösségi tér, ám működésének középpontjában a tudományos munka áll. A közeljövőben milyen tudományos és kulturális programokat szerveznek?

– A kiadóban kiemelten fontosnak tartjuk a közösségépítést, majdnem heti rendszerességgel könyvbemutatókat szervezünk, amelyekre a könyv szerzőit, illetve az adott szakterület legnevesebb hazai képviselőit hívjuk meg. Emellett élményt is szeretnénk adni vendégeinknek: zenei előadásokat, illetve ázsiai élménydélutánokat is szervezünk a 2018 szeptemberében megnyílt könyvesboltunkban. Igazán pezsgő oktatási és tudományos élet folyik itt: a győri Széchenyi István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem doktori képzései mellett a Fudan-Corvinus MBA program is itt kapott helyet. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Bölcs Vár több rangos építészeti díjat is megnyert, ezért tematikus sétákkal, családi programokkal és állandó érmekiállítással várjuk az érdeklődőket, hogy minél többen csodálhassák meg ezt az egyedülálló épületet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom