Kultúra

„A Bölcs Vár mindenki számára nyitott, szeretik az emberek”

Noha az I. kerület új vezetésének fenntartásai vannak az épülettel szemben, a gyönyörűen felújított egykori budai városháza sorra nyeri az építészeti díjakat

Az egykori budai városházán advent idején ingyenes programokat szerveznek. A felújított épületet, a Bölcs Várat üzemeltető alapítvány igazgatója, Bánkuty Tamás adventi és állandó programjaikról, illetve értékmentő munkájukról beszélt lapunknak.

Közel nyolcszáz éves múltra tekint vissza az Úri utca 21. szám alatt található régi budai városháza, az a Szentháromság tér sarkán, a Mátyás-templommal szemben álló, műemléki védettséget élvező épület, amely ma a Bölcs Vár nevet viseli, és az elmúlt két évben gyönyörűen megújult a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítványnak köszönhetően. Elsősorban oktatási és kulturális céllal üzemeltetik: többek közt a Pécsi Tudományegyetem geopolitikai és a győri Széchenyi István Egyetem gazdálkodástudományi doktori iskolái kaptak helyet benne, de számtalan kulturális és közösségi programnak ad otthont, például a minap tartott V. Startupok Éjszakájának.

Bár az I. kerület új vezetése több ízben emelt kifogásokat az épület ellen, amint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, az építész szakma rangos díjakkal – az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS elismerésével, Budapesti Építészeti Nívódíjjal és Pro Architectura kitüntetéssel – ismerte el azt az értékteremtő munkát, amelyet az alapítvány a felújítással véghez vitt. A nagyközönség pedig láthatóan értékeli a házat, hiszen sok látogatója van a könyvesboltnak, a kávézónak és az ott szervezett, ingyenes programoknak.

„Az épület korábban nagyon lepusztult állapotban volt, díjaink nagy része pont azt ismeri el, hogy műemléki környezetben, a szabályoknak megfelelően, az összes értéket megőrizve és megmutatva újítottuk meg az épületet, a török kori pincerendszertől a háromszáz éves gerendázattal rendelkező padlásig” – magyarázta lapunknak Bánkuty Tamás alapítványi igazgató. „A régi lépcsőt meghagytuk olyannak, amilyen volt, a belső terekben minden, ami menthető volt, helyre lett állítva, és szabadon látogatható. Ennek érdekében együttműködünk az Imagine Budapesttel is például, nekik kedvelt helyszíne, az itteni várossétáik mind teltházasak. A sétákra jelentkezőknek könyvutalvánnyal kedveskedünk az ünnepek alatt” – tette hozzá Bánkuty.

A Bölcs Vár könyvesboltjában és kávézójában minden héten rendeznek könyvbemutatókat is, illetve a budai Várhoz szorosan kapcsolódó, a magyar pénzverés történetét feldolgozó állandó kiállításuk is szabadon és ingyenesen látogatható. Utóbbi rendkívül jól szerkesztett, nem túl nagy, ellenben lebi­lincselően érdekes, interaktív tárlat: gyermekek és felnőttek számára egyaránt könnyen befogadható, valamint feleleveníti rég elfeledett történelmi ismereteinket.

Bánkuty lapunk kérdésére még azt is kiemelte, hogy adventkor december 15-től vasárnap délelőttönként kézműves foglalkozásokkal, mézeskalácsház-készítéssel várják a családokat egyéb programjaik mellett.

Kapcsolódó írásaink