Kultúra

Billie Eilish tarolt az idei Grammyn

Beárnyékolta Kobe Bryant kosárlabdasztár halála az idei, 62. Grammy-díjkiosztó gálát, amelynek helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben a Staples stadion - Bryant csapatának, a Los Angeles Lakersnek otthona - adott otthont.

Billie Eilish tarolt az idei Grammyn
Billie Eilish öt kategóriában is legjobbnak bizonyult a 62. Grammy-díjátadón
Fotó: AFP/Getty Images North America

Bryant pár órával korábban helikopter-balesetben vesztette életét, és az amerikai zenei szakma legrangosabb díjátadójának elején emlékének szólt minden.

Összesen 84 Grammyt osztottak ki, de csupán tízet a gálán, a többit már előre odaítélték. Az év dala díjat Billie Eilish énekes kapta Bad Guy (Rosszfiú) című számért. A fiatal énekesnő összesen öt kategóriában győzött, ugyanennyi díjat vehetett át testvére és egyben producere, Finneas is.

A további díjak közül Lizzo, a rythm and blues műfaj énekesnője hármat is elnyert, köztük a legjobb városi kortárs lemezért járót (címe: Cuz I Love You - Mer' szeretlek) és a legjobb egyéni pop előadásét.

A 18 éves Billie Eilish pop albumáért kapott Grammyt, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Mikor mind elalszunk, hol járunk?) című lemezért.

A countrymuzsika-rapper Lil Nas X Billy és Ray Cyrus country énekes nyerte a legjobb zenei videóért, az Old Town Road (Öreg városi út) címűért járó Grammyt.

A legjobb metalelőadásért járó szobrocska a Toolhoz került a 7empest című szerzeményükért. A tavaly 13 év után új lemezzel jelentkező amerikai progresszív metalcsapat olyan együtteseket előzött meg a kategóriában, mint a Death Angel, a Candlemass, a Killswitch Engage vagy az I Prevail.

A Tool a legjobb rockdal kategóriában is jelölt volt a tavalyi albumuk címadó dalával a Fear Inoculummal, itt azonban megelőzte őket Gary Clark Jr., aki a legjobb rock előadás és a Legjobb kortárs blueslemez kategóriájában is nyerni tudott.

A legjobb rockalbumnak a Cage The Elephant Social Cues címet viselő anyagát választották, a hattagú együttes többek közt a Bring Me The Horizont és a már említett I Prevailt megelőzve végzett a kategória élén.

A néhai Nipsey Hussle posztumusz Grammyt kapott, mint legjobb rapper.

Beyoncé kapott egy újabb Grammyt, így már 24 van neki, Lady Gaga ezúttal kettőt is átvehetett.

Kapcsolódó írásaink