Kultúra

Hetvenöt éve hunyt el Szerb Antal

Sík Sándor tanítványa

A balfi munkatáborban hetvenöt éve ölték meg Szerb Antal írót. Az 1901. május 1-jén született, római katolikus alkotó keresztapja Prohászka Ottokár, később a pia­rista gimnáziumban magyartanára Sík Sándor volt.

Hetvenöt éve hunyt el Szerb Antal
Szerb Antal
Fotó: Wikipedia

Az írás-fordítás mellett középiskolai tanárként dolgozott. Az Erdélyi Helikon pályázatára írta meg a Magyar irodalomtörténetet, amely Kolozsvárott jelent meg 1934-ben, és országos hírnevet hozott neki (a Magvető 2019-ben újra kiadta). Ezt követte A világirodalom története is. Nagy sikert aratott misztikus, krimivel kevert kalandregénye, a tavaly zeneműként bemutatott Pendragon-legenda, valamint az 1937-es Utas és holdvilág, amelyből Szász János készül filmet forgatni. Kétszer is behívták munkaszolgálatra, 1944 novemberében Balfra vitték, ahonnan próbálták megszöktetni, de ő nem hagyta magára barátait, Sárközi György és Halász Gábor írókat, végül 1945. január 27-én agyonverték. Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben nyugszik.

Kapcsolódó írásaink

Festő Párizsban, Pesten és a földi pokolban

ĀFarkas István életmű-kiállítása nemcsak a két háború közti Magyarország egyik legnagyobb képzőművészének állít emléket, de egy tipikus korabeli polgári sorsot is bemutat

Shakespeare és társai

ĀÉppen száz éve nyitotta meg az amerikai Sylvia Beach Párizsban az azóta kultúrtörténeti fogalommá vált könyvesboltját, ahová Cs. Szabó László és Hemingway is járt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom