Kultúra

Színházi Olimpia Budapesten

Április 8. és május 17. között rendezik a VII. MITEM-et a Nemzeti Színházban, amelyen Robert Wilson, a legendás amerikai rendező előadása is látható lesz

A Nemzeti Színházban tegnap tartották a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó beharangozó sajtótájékoztatóját, ahol Theodorosz Terzopulosz görög rendező bejelentette: 2023-ban Budapest ad otthont a Színházi Olimpiának. Az idei
MITEM-re tizenöt országból érkeznek előadások, köztük a legendás amerikai rendező, Robert Wilson Oidipusza is.

Színházi Olimpia Budapesten
Fekete Péter, Vidnyánszky Attila és Theodorosz Terzopulosz a sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Óh, e zűr között hová lesz énem zárt egyénisége” – szól a VII. MITEM mottója, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan Madách Imre Az ember tragédiája című művéből választottak a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljának szervezői. Idén április 8. és május 17. közt mintegy tizenöt országból összesen tizenkilenc produkció érkezik a teátrumba, Algériától Indiáig, és a kortárs színházi szcéna olyan neves alkotói látogatnak el Budapestre, mint az amerikai rendezőlegenda, Robert Wilson vagy Michael Thalheimer, a Berliner Ensemble társulatával. A találkozó tegnapi beharangozó sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója úgy fogalmazott: „kétezer-ötszáz év kulturális ívét festjük fel a színpadra”. Vidnyánszky kiemelte, a találkozót kezdetektől meghatározó alapelveket: a komoly, valóságos párbeszéd fontosságát, valamint mindenek előtt a MITEM szakmai és gondolati nyitottságát. „A legkényesebb kérdésekben is megpróbálunk komoly, valóságos párbeszédet folytatni” – hangsúlyozta.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: a színházi találkozó mára tényező lett az európai és világszínházi porondon. „A MITEM ismertté, meghatározóvá, hatóvá vált” – tette hozzá. Az államtitkár a fesztivál zárására érkező, a Fővárosi Nagycirkuszban helyet kapó attrakcióról, a vietnami AO Show-ról is beszélt, amely akrobatákkal és bambuszcirkusszal meséli el a vietnami falusi életforma átalakulását.

A sajtótájékoztató díszvendége volt Theodorosz Terzopulosz görög rendező, a Színházi Olimpia alapítója, aki bejelentette: a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiát Budapest rendezheti meg 2023-ban. Az 1993-ban alapított fesztiválon rendszeresen mintegy nyolcvan teátrum képviselteti magát, köztük a legnagyobbak, így három év múlva a világ legnevesebb alkotóit, színészeit láthatjuk majd a Nemzetiben.

A legendás amerikai rendező, Robert Wilson személyesen nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón, de videóüzenetében beszélt előadásáról, amely Szophoklész Oidipusz királyának feldolgozása

„A darab az igazságot kereső emberről szól” – emelte ki, hozzátéve, hogy a mítosz egyetemességét a többnyelvű szöveg is tükrözi. Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának igazgatója hangsúlyozta, aktív és izgalmas kultúraközi párbeszéd olyan kontaktzónákban tud létrejönni, mint amilyen a MITEM is. Erre példaként saját darabjukat, Szőcs Géza Raszputyinját említette.

Kulcsár Edit dramaturg, a találkozó főszervezője ismertette a programot: a Nemzeti négy saját előadását, a Magyarkanizsáról érkező Pilinszky-átiratot és a hét órás indiai táncszínházi produkció a Mahábháratát. A VII. MITEM korábban megvett bérletei mától válthatóak be, a jegyárusítás január 27-én kezdődik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom