Kultúra

Bereményi Gézáé a Kölcsey-emlékplakett

Potápi Árpád János: A Himnusz identitásunk és kultúránk legmeghatározóbb eleme – Átadták a Kultúra Lovagja címeket

Átadták tegnap a magyar kultúra napja, a Himnusz születésnapja alkalmából tartott szatmárcsekei ünnepségen a Kölcsey Társaság által adományozott Kölcsey-emlékplakettet.

Bereményi Gézáé a Kölcsey-emlékplakett
Bereményi Bölcskei Gusztávtól vette át a kitüntetést
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az 1995-ben alapított díjjal azon művészeket tüntetik ki, akik alkotásaikkal és életművükkel hozzájárultak a magyar és az egyetemes kultúra gazdagításához. Idén Bereményi Géza Kossuth-díjas író-filmrendező vehette át az elismerést. A re-formátus templomban tartott díjátadón Bölcskei Gusztáv, a társaság elnöke laudációjában hangsúlyozta: Bereményi „beletartozik a magyar kultúra szövetébe”, munkássága azt is megmutatja, hogy az igazi kultúrának nemzedékeket és közösséget összeragasztó funkciója van. Bereményi Géza köszönőbeszédében elmondta, a magyar történelem „vérzivataros” századaiból tanulta meg azt, hogyan „lehet végiggondolni az életünket”. „Azt mondták nekem, még mindig van egy kicsi ebből, és az én nemzedékem viszi el az utolsó morzsákat az antikváriumba, és nem lesz több” – tette hozzá az író.

Az ünnepséget követően a református temetőben megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét, ahol Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, a Himnusz identitásunk és kultúránk legmeghatározóbb eleme, ezen a napon azonban nemcsak egy kiválóan megírt és csodálatosan megkomponált, az összmagyarság szívét összekötő művet, hanem a nemzet évezredes történelmét és keresztény hitét is ünnepeljük.

Szintén a magyar kultúra napjához kapcsolódóan szombaton, a budapesti Honvéd Kulturális Központban tartott gálán adták a Kultúra Lovagja elismeréseket. A kitüntetést azok kapják, akik határon innen és túl önzetlenül, áldozatos munkával, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát. Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára mások mellett lovaggá avatta Balázs Géza nyelvészt, Benkő László zenészt, Léphaft Pál grafikust és Prokopp Mária művészettörténészt is.