Kultúra

„Dupla energiaadagot szabadítunk a magyar közönségre”

A Sophie Hawley-Weld és Tucker Halpern alkotta duó, a SOFI TUKKER üstökösként robbant be vidám, könnyen befogadható elektronikus dallamaival. Végtelen energiájukkal a legnagyobb fesztiválok közönségét is rendszeresen megmozgatják – most először pedig önálló koncerten bizonyítanak a magyar közönségnek május 4-én a Budapest Parkban. 

„Dupla energiaadagot szabadítunk a magyar közönségre”
Sophie Hawley-Weld, a SOFI TUKKER énekesnője
Fotó: Mairo Cinquetti / NurPhoto

A 2018-as Sziget Fesztivál egyik legpörgősebb koncertjét nektek köszönhetjük. Sokan vártak egy hasonló kaliberű show-t a tavalyi Balaton Soundon, de azt a fellépést az utolsó pillanatban le kellett mondanotok Sophie sérülése miatt. Készültök valami különlegessel a magyar rajongóknak „kárpótlásul”?

Sophie Hawley-Weld: Igen, akkor a lábtörésem közbeszólt, de nézzük a jó oldalát, akkor nem tudtuk kiadni magunkból az energiáinkat, azóta hordozzuk, hogy májusban duplán rátok szabadíthassuk majd.

Tucker Halpern: Készüljetek!

Hogyan értékelitek a szigetes fellépéseteket?

S: Hihetetlen volt. Több órát el is töltöttünk a fesztiválon, nagyon jól éreztük magunkat.

Volt lehetőségetek körbenézni Budapesten?

S: Igen, szerencsére úgy jött ki a lépés, hogy a következő napot a városban tölthettük. Voltunk fürdőben is, illetve megnéztük a naplementét a Duna felett, a gyönyörű hídon állva. Olyan élmény volt, amit nem lehet elfelejteni egykönnyen.

Objektum doboz

Máris beindult az év számotokra, nemrég megjelent a Swing című dalotok egy új változata, melyben kapott egy verzét Allday. Hogyan találkoztatok az ausztrál rapperrel, illetve az ő sorai miben változtatják meg az eredeti dalt?

S: Nagyon örülünk neki, hogy összejött egy ilyen kis közös munka és társulhatott hozzánk egy ausztrál előadó a dal erejéig. Szerintem nagyon jó szöveget tett le az asztalra, ami sokat ad hozzá a mi eredetinkhez.

T: Azt hiszem, egy ismerősünk mutatta a zenéit, aztán volt közös fellépésünk Los Angelesben Allday-jel. 

A Good Time Girl című dalotok többször is felcsendül az HBO egyik sorozatában, Az új pápában, néhány epizód főcímdalaként hallhatjuk. A sorozat első évada Az ifjú pápa nevet kapta, Jude Law volt a legnagyobb húzónév, Paolo Sorrentino rendezte. Ismeritek vagy láttátok már?

T: Nem láttuk, de most már biztos, hogy meg kell néznünk!

S: Valóban jól hangzik!

Alapvetően inkább filmeket vagy sorozatokat szoktatok nézni szabadidőtökben?

S: (nevet) Olyan azért nem sok van. Én tulajdonképpen inkább vagyok filmes. Amennyire időm engedi szoktam nézni, a legújabb kedvencem a Házassági történet Scarlett Johanssonnal és Adam Driverrel, nagyon nagyot játszanak benne.

T: Én azért nem vetem meg a jó sorozatokat sem. De az utolsó dolog, amit láttam és megfogott az egy dokumentumfilm, The Quiet One a címe azt hiszem. Bill Wyman-ről szól, aki a The Rolling Stones egyik alapítója volt.

A SOFI TUKKER koncertje Milánóban
A SOFI TUKKER koncertje Milánóban
Fotó: Mairo Cinquetti / NurPhoto

Nemrég megtudhatta a közönség azt is, hogy egy eddig még meg nem jelent dalotok, a Feeling Good szerepelni fog az igen hosszú címet kapott Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) szuperhősfilmben. A számaitok már háromszor voltak ott a FIFA focis videójáték háttérdalai között, sokszor tévéreklámokhoz is kiválasztják őket. Előfordul, hogy az alkotói munka során eszetekbe jut egy dallam és arra gondoltok, hogy ez milyen jól szólna egy akciófilmben vagy reklámban?

T: Nem, ez abszolút nem tudatos. Amikor a dalainkat készítjük, az elsődleges cél, hogy mi magunk beleszeressünk, aztán remélhetőleg a közönség is, ha látja, hogy mekkora szenvedéllyel adjuk elő és mennyire élvezzük csinálni. Szóval olyan még nem fordult elő, hogy felkiáltottunk volna, hogy „jaj, de jól fog ez szólni betétdalként”, soha nem lehet tudni, ki miben lát később fantáziát.

Nehéz a zenei stílusotokat konkrét műfajba besorolni. Ti hogy látjátok, milyen kategórába tartoztok?

S: Igen, nos ezt mi sem tudjuk. (Tucker nevet.) Szerintem sem passzolunk bele pontosan egy műfajba, de tulajdonképpen nem is szeretnénk. Sokkal fontosabb, hogy aki hallgatja a zenéinket, kapjon az energiánkból és a jókedvünkből. Ha ez megvan, kinek kellenek a cimkék?

A SOFI TUKKER formációja tényleg egy szempillantás alatt vált az elektronikus zenét kedvelő közönség egyik ügyeletes bulifelelősévé. Első, Drinkee című kislemezük 2016. áprilisában jelent meg, és rögtön jelölést is kaptak érte az 59. Grammy Díjátadón. 2016-ban Soft Animals címmel adtak ki egy EP-t, aztán egészen 2018-ig kellett a debütlemezükre várni, de minden kétséget kizáróan megérte. A Treehouse című albumon olyan további slágerek kaptak helyet, mint a Baby I’m a Queen, a Batshit vagy az iPhone X reklámból is ismerős, a Billboard Hot 100 listáján is helyet kapó Best Friend. A közönség szeretete mellett ráadásul a szakmát is alaposan sikerült levenni a lábáról – első anyaguk ugyanis szintén Grammy-jelölést kapott a Legjobb Tánczenei/Elektronikus Album kategóriában. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom