Kultúra

Stephen King a minőséget választja a diverzitás helyett

Stephen King nem ért egyet azokkal, akik szerint a szavazók botrányosan alulértékelték a női és színesbőrű alkotókat az Oscar-jelölések kiosztásakor. 

Stephen King a minőséget választja a diverzitás helyett
Stephen King nem ért egyet azokkal, akik szerint a szavazók alulértékelték a női és színesbőrű alkotókat az Oscar-jelölések kiosztásakor
Fotó: AFP/Scott Eisen

A közismerten radikális liberális meggyőződésű Stephen King - aki maga is a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagja – Twitter-bejegyzésben kommentálta a nőknek és az etnikai kisebbségeknek az Oscaron belüli állítólagos alulreprezentáltságával kapcsolatosan újra kialakuló diverzitás mizériát, amiért a saját táborától erős kritikákat kapott.

A világ leghíresebb horrorírója kedden posztolta a mikroblogján, hogy íróként ő három kategóriába nevezhetett jelölteket; legjobb film, legjobb eredeti forgatókönyv, valamint legjobb adaptált forgatókönyv. Kiemelte, hogy számára nem volt szempont a diverzitás, amikor kiválasztotta a jelölteket.

Objektum doboz

Majd a következő bejegyzésben megindokolta döntését, azt írta: Soha nem venném számításba a sokszínűséget, ha művészetről van szó. Csak a minőséget. Számomra bármi más nem lenne helyénvaló.

Objektum doboz

King kijelentése rengeteg hírességben és rajongóban keltett felháborodást. Ava DuVernay, a When They See Us rendezője szólta meg először az író kijelentéseit: Felkelsz, meditálsz, nyújtasz, megnézed a telefonod, hogy mi történt a világban, és látsz egy olyan tudatlan és maradi tweetet valakitől, akit nagyra értékelsz, hogy visszabújnál az ágyba.

Objektum doboz

De ettől kapott jóval erősebb kritikákat is, például a Pajiba portáltól, ahol azzal a felütéssel kezdte a szerző a cikkét, hogy Stephen King inkább fogja be a száját.

Szóval, ha valakit érdekel, hogy mit várnak el Hollywoodban a filmektől, akkor talán választ kaphat Stephen King példáján keresztül. Ugyanis megartikulálta a sajtó, hogy a diverzitás a mértékadó, nem pedig az, hogy a film milyen értékeket képvisel valójában.

De ha ez sem elég, akkor érdemes meghallgatni Melissa Knowles-t, a HNL tudósítóját, aki azt sajnálta, hogy már öt év eltelt az #oscarsowhite létrejötte óta, de ő úgy látja, hogy a történelem megismételte önmagát, csupán azért, mert idén nem akkora a változatosság az Oscaron, mint az elmúlt években.  Majd felteszi a kérdést, hogy mikor fog Hollywood felébredni és észrevenni a sokszínűséget, amit díjazni kéne?  Lehet itt az ideje, hogy a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kiadjon egy közleményt, amiben felhívják az emberek figyelmét, hogy továbbra is a teljesítményt díjazzák, nem pedig a nemi, illetve rasszi változatosságot? 

Végül egyébként még a horror nagymestere is megrémült az őt érő „fehér férfiazástól”.  Következő bejegyzéseivel enyhíteni próbálta az ellene irányuló gyűlölethullámot: nem nyerhetsz díjakat, ha ki vagy zárva a játékból - írta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom