Kultúra

A legérdekesebb darabbal indul az MNB idei emlékérme-programja

A Magyar Nemzeti „I. Ulászló aranyforintja” elnevezéssel 50 000 forintos címletű arany emlékérmét bocsát ki normál, valamint négyszeres súlyú piedfort veretként - írja a Magyar Nemzeti Bank a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

A legérdekesebb darabbal indul az MNB idei emlékérme-programja
Az előoldal másik pénztörténeti utalása az 1400-as évek jellegzetes pénzverő figuráját megjelenítő ábrázolás, amely a korhű verési technikát mutatja be
Fotó: MNB

Az MNB 2012-ben I. Károly arany érméjével kezdte meg a „Középkori magyar aranyforint” sorozat kibocsátását, melynek célja, hogy teljes képet adjon a középkori magyar pénztörténet jó minőségű, értékálló pénzeiről, melyeket a nemzetközi kereskedelemben is gyakorta elfogadtak. A sorozat indító darabját – a történelmi hűség jegyében – 2013-ban I. Lajos, 2014-ben Mária, 2016-ban Zsigmond, 2018-ban Albert aranyforintja követte.

Az emlékérme előlapjának fő motívumaként, kissé aszimmetrikusan elhelyezve, I. Ulászló aranypénzein szereplő négyrészű címer jelenik meg
Az emlékérme előlapjának fő motívumaként, kissé aszimmetrikusan elhelyezve, I. Ulászló aranypénzein szereplő négyrészű címer jelenik meg
Fotó: MNB

Az I. Ulászló aranyforintja emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük az ismeretterjesztés. A kibocsátással pénztörténeti értékeinkre, nemzeti fizetőeszközünk történelmi előképeire, a középkori aranyforintokra kívánja felhívni a figyelmet az MNB. Az arany és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérme előlapjának fő motívumaként, kissé aszimmetrikusan elhelyezve, I. Ulászló aranypénzein szereplő négyrészű címer jelenik meg a középkori veretekre jellemző kissé szabálytalan gyöngysorral határolva. A négyrészű címer Zsigmond uralkodásától kezdve az aranyforintok jellemző éremképi eleme, amely a családi és a magyar királyság címerelemeit (magyar vágások és kettős kereszt) egyesíti. I. Ulászló pénzeit elődei aranyforintjától a családi címerelemként megjelenő lengyel sas és a litván lovag ábrázolása különbözteti meg markánsan.

Az előoldal másik pénztörténeti utalása az 1400-as évek jellegzetes pénzverő figuráját megjelenítő ábrázolás, amely a korhű verési technikát mutatja be.

Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérme kötelező alaki kellékei: felső félköriratban a Magyarország felirat, bal alsó negyedköriratban az 50000 illetve a 2000 forint értékjelzés, a vízszintes középtengelyen 2 egymás alatti sorban a verési évszám és a BP. verdejegy.

Az arany és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el
Az arany és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el
Fotó: MNB

Az emlékérmék hátlapján I. Ulászló aranyforintjának ábrázolása jelenik meg, azzal a módosítással, hogy Szent László alakját az emlékérmét tervező Tóth Zoltán ötvösművész felnagyítva kiemelte az eredeti veret ábrázolásából. A veret körül külső körgyűrűbe szerkesztve felső köriratként az „I. Ulászló aranyforintja” felirat olvasható, alsó köriratként az 1440 és az 1444 évszámok utalnak I. Ulászló magyarországi uralkodásának idejére. A felső és alsó köriratot bal oldalon egy kör alakú díszítőmotívum, jobb oldalon Tóth Zoltán mesterjele választja el.

Az 50 000 forintos címletű arany emlékérmék 986 ezrelék finomságú aranyból készültek, a normál veret súlya 3,491 gramm (1 dukát), a piedfort veret súlya 13,964 gramm (4 dukát). A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetéből készült, súlya 2,7 gramm. A normál veretű arany és a színesfém érme széle sima, a piedfort változatot különleges latin nyelvű peremfelirat „WLADISLAVS DEI GRATIA REX VNGARIE” díszíti, amelynek jelentése Ulászló, Isten kegyelméből Magyarország királya. Mindhárom érmetípus átmérője azonos, 20 milliméter.

2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét színesfém alapanyagú változatban is kibocsát az MNB. Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme a kibocsátást követő egy évig a rajta szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg 2020. január 14-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/).

Az arany emlékérméből verdefényes kivitelben 2000 darab normál veret, 500 darab piedfort veret, míg a színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

Kapcsolódó írásaink