Kultúra

Idén Beethovent ünnepli a világ

A Pannon Filharmonikusok kínálatában is több hangversenyen hallhatjuk a komponista műveit

Az egész világ Beethoven születésének kétszázötven éves jubileumát ünnepli idén, így a híres zeneszerző művei sorra csendülnek fel nívós zenekarok előadásában. A Pannon Filharmonikusok (PFZ) kínálatában számos hangversenyen hallhatjuk a komponista műveit nemcsak a 2019/2020-as évad második felében, hanem a szeptembertől induló szezonban is.

Idén Beethovent ünnepli a világ
A zeneszerző születésének kétszázötvenedik évfordulójára emlékezünk
Fotó: AFP/Roger-Viollet Collection

A Beethoven év programjainak sora ma a Kínai Filharmonikus Zenekar vendégjátékával kezdődik a Kodály Központban. A koncerten az ifjú kínai zongoracsillag, Serena Wang Beethoven C-dúr zongoraversenyét játssza el, és az est során Guo Wenjing bambuszfuvola-versenye is hallható lesz.

Majd január 18-án a Hősök című hangversenyen a zeneszerző III. (Eroica) szimfónia című darabját játsszák, Gilbert Varga vezényletével. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar maraton sorozatában, február 2-án Beethoven lesz a középpontban, akitől Vass András állandó karmester vezetésével a III. Leonóra nyitányt és a VIII. szimfóniát játsszák el.

A PFZ Művészbejáró néven futó kamarasorozatában, március 19-én Esz-dúr szeptett I. tételét adja elő az együttes. A Játsszunk együtt Beethovent! programban a zenekar egyik legújabb, elsősorban az egyetemista korosztályt megcélzó angol nyelvű sorozatához, a Classical Chill Out áprilisi előadásához kapcsolódik: a bálteremmé alakított Kodály Központban, körasztalok mellett, egy pohár frissítővel a kezükben is élvezheti a közönség a zenekar játékát.

Rajnai Martin Junior Prima Díjas dirigens diplomahangversenyén, június 16-án a Zeneakadémián az együttest vezényli, mely során Bartók Béla és Liszt Ferenc művei mellett Beethoven III. Esz-dúr, (Eroica) szimfóniája csendül fel.

Kapcsolódó írásaink

A 2020-as év Caravaggiótól Rodinig tart

ĀAz angolok által legjobban várt kiállítás a Londonban októberben nyíló Turner modern világa, de az angol fővárost Tiziano is meghódíthatja – Rembrandt idén Madridba költözik