Kultúra

A száz éve született Zenthe Ferenc emléke előtt tiszteleg Salgótarján

Az egész éves programsorozat része egy drámapályázat és kiállítás is

Idén áprilisban ünnepeljük Zenthe Ferenc, Kossuth-díjas színművész, a nemzet művésze születésének századik évfordulóját. A 2006-ban elhunyt színész emléke előtt egész éves programsorozattal tiszteleg szülővárosa, Salgótarján. Az emlékév során a nevét viselő teátrum és a város önkormányzata csaknem húsz programot szervez.

A száz éve született Zenthe Ferenc emléke előtt tiszteleg Salgótarján

A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján ifjabb Zenthe Ferenc, az emlékév fővédnöke felidézte, édesapját mindig szeretet vette körül és neve a későbbi generációk számára is ismert maradt. „Ezért sokat tesz a salgótarjáni társulat is” – tette hozzá. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere elmondta, mindent megtesznek, hogy Zenthe Ferenc neve minél tovább éljen a köztudatban. Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója a programsorozatról szólva kiemelte: januárban nyílt drámapályázatot hirdetnek meg, amelyre a színművész filmjei által ihletett műveket várnak, emellett megjelentetik a salgótarjáni színjátszás és a teátrum történetét feldolgozó könyvet is, valamint a tájelőadások helyszínein vándorkiállításon mutatják be névadójuk életét. A városi Dornyay Béla Múzeum kiállítással emlékezik majd Zenthére, tortaszeletet is elneveznek róla, és egyházzenei koncertet is szerveznek születésnapja tiszteletére, amelynek előestéjén, április 23-án díszvacsorát tartanak jeles színházi személyiségek, pályatársak és a nemzet színészei részvételével. Másnap megkoszorúzzák Zenthe Ferenc sírját a budapesti Farkasréti temetőben, majd Zenthe-emléknapot tartanak Salgóbányán. Simon Lajos azt is elmondta, a Magyar Posta a Jeles magyar előadóművészek sorozatban Zenthe Ferencről bélyeget bocsát ki.

Zenthe Ferenc Salgótarján salgóbányai városrészében született 1920. április 24-én. Első filmszerepét 1953-ban alakította a Föltámadott a tengerben, utoljára a Magyar vándorban szerepelt 2004-ben. Országos hírnévre a Tenkes kapitánya sorozat címszereplőjeként tett szert, de ő volt a Szomszédok utánozhatatlan Taki bácsija és játszott A Szabó család című rádiósorozatban is.

Kapcsolódó írásaink

Pillantás a hídról

ĀAlbert Péter Alfieri szerepében Arthur Miller Pillantás a hídról című színművének próbáján a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban