Kultúra

Az 1917 és Tarantino tarolt a Golden Globe-gálán

A lovagi címmel kitüntetett Sam Mendes angol rendező Scorsesét is legyőzte I. világháborús drámájával – A Netflix csúnyán hoppon maradt az Oscar előszobájának tartott díjkiosztón

Hétfőre virradó éjszaka kiosztották a Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók (HFPA) által megszavazott 77. Golden Globe-díjakat a hagyományosan a Beverly Hilton Hotelben tartott gálán. A drámai és vígjátéki, illetve zenés, filmes és televíziós kategóriákban átadott elismerések idén okoztak meglepetéseket. A legtöbb jelölést begyűjtő online streaming platform és gyártó-forgalmazó Netflix csúnya pofont kapott, mindössze egy díjat vihetett haza.

Az 1917 és Tarantino tarolt a Golden Globe-gálán
A legjobb drámának választott 1917 alkotógárdája a díjakkal: balról a második a rendező, Sir Sam Mendes
Fotó: AFP/NurPhoto/Image Press Agenc

Meglepetésre a legtöbb Golden Globe-díjra jelölt két netflixes alkotás, Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Noah Baumbach Házassági történet című válási drámája mindössze egyetlen díjjal távozott a gáláról. A filmes díjak
a nagy hollywoodi stúdiók, az olyan független produkciós cégek, mint az A24, a nagy kábelcsatornák, mint az HBO és a viszonylag friss versenyzőnek számító Hulu produkciói között oszlottak meg. Az Oscar előszobájának is tartott Arany Glóbusz legfontosabb kategóriáiban nem a papírforma érvényesült: a legjobb dráma a lovagi címmel épp a napokban kitüntetett Sam Mendes angol rendező I. világháborús filmje, az 1917 lett, amelynek rendezéséért húsz év után Mendes maga is hazavihette a Golden Globe-ot, megelőzve Martin Scorsesét is. Noha rendezői díjat nem kapott Quentin Tarantino, a zenés és vígjátéki kategóriában tarolt a Los Angeles-i filmgyártás aranykorát bemutató Volt egyszer egy Hollywood: a legjobb filmért járó elismerés mellett díjazták Tarantino forgatókönyvét is, illetve Brad Pitt mellékszereplői alakítását is.

A legendás amerikai színésznő, Judy Garland életének utolsó időszakát feldolgozó Judy címszerepéért – amely csütörtökön érkezik a hazai mozikba – az Oscar-díjas Renée Zellweger vihette haza a legjobb alakításnak járó elismerést, a drámai mezőnyben Joaquin Phoenix lett a legjobb színész Todd Phillips Jokerében nyújtott alakításával. Bár utóbbi az este egyik nagy várományosa volt, jelölései közül csak még egyet tudott díjra váltani: Hildur Guðnadóttir izlandi alkotó
a filmzenei kategóriában diadalmaskodott. A vígjátéki–zenés kategória legjobb női alakítását az ázsiai származású, amerikai Awkwafina nyújtotta, a színészek közül pedig a Rocketmanben Elton Johnt megformáló Taron Egerton győzött.
A Netflix rengeteg jelöléséből egyet sikerült díjra váltani: a Házassági történet mellékszerepéért Laura Dern színésznőt ismerték el.

A televíziós mezőnyben a korábban több Emmy-díjat is besöprő brit Phoebe Waller-Bridge lett az este egyik nagy győztese: a BBC gyártásában készült, Fleabag című sorozatának második évada nemcsak a legjobb vígjátéksorozat a külföldi újságírók szerint, de címszereplőjének alakítása is Golden Globe-ot ért a kategóriában. A legjobb drámai színésznőnek járó elismerést honfitársa, a tavaly filmes kategóriában díjazott Olivia Colman vihette haza a Netflix The Crown (A korona) című szériájának harmadik évadában II. Erzsébet megformálásáért.

A legjobb drámasorozat elismerése az HBO-hoz került: a Rupert Murdoch médiamágnást középpontba helyező Utódlás (Succesion) második évadának ítélték oda, amelynek főszereplője, Brian Cox elnyerte a legjobb drámai alakításért járó Arany Glóbuszt is.

A tévéfilmek és minisorozatok kategóriájában előre borítékolható eredmény született: a szintén az HBO által készített, itthon is nagy sikerrel vetített Csernobil kapta a Golden Globe-ot, ráadásul a kategória legjobb férfi mellékszereplőjének járó díjat is egyik színésze, Stellan Skarsgård nyerte. A kategória női mellékszereplői közül Patricia Arquette kapta a trófeát, A tettben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznőnek járó elismerést Michelle Williams vehette át a Fosse/Verdon című szériáért, a férfiak közt pedig Russell Crowe győzött, akit A legharsányabb hang főszerepéért díjaztak. Crowe az ausztráliai tűzvész miatt nem vett részt a gálán, üzenetét Jennifer Aniston és Reese Witherspoon olvasta fel.

A legjobb idegen nyelvű filmért járó Golden Globe-ot a tavaly Cannes-ban már Arany Pálmával is jutalmazott Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők (Parasite) című alkotása kapta. A filmes életművet jutalmazó Cecil B. DeMille-díjat Tom Hanks vehette át.

Kapcsolódó írásaink