Kultúra

Visszatérne Weinstein

Harvey Weinstein többszörös szexuális zaklatással vádolt hollywoodi producer azt reméli, hogy helyreállíthatja a karrierjét a filmiparban, ha felmentenék bírósági tárgyalásán.

Visszatérne Weinstein
Harvey Weinstein visszatérne
Fotó: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP

A korábbi filmgyártó tárgyalása hétfőn kezdődik Manhattanben. Weinstein a CNN-nek adott interjújában azt vallotta, hogy jelenleg két szexuális támadás miatt fog a vádlottak padjára állni, de ezekben nem bűnös.

A múlt hónapban a producer ügyvédcsapata 25 millió dollár összegű jogi egyezségre jutott több mint 30 nővel, akik polgári pert indítottak ellene. A megállapodás azt jelentette, hogy ezekben az esetekben Weinstein elkerülte a személyes felelősségre vonást.

Két esetet azonban nem érintett az alku. Az egyik nő azt vádolja Weinsteint, hogy 2013-ban egy manhattani szállodában megerőszakolta őt, egy másik pedig azt állítja, 2006-ban orális szexre kényszerítette őt a filmmogul a házában. A 67 éves Weinstein ismét tagadta az összes állítást.

Az interjúban Weinstein elmondta, hogy hisz abban, hogy visszatérhet az iparba, noha a családi stúdió, amelyet 2005-ben alapított, már nem létezik. Sok munkába kerülne, hogy visszatérjek a korábbi szintre - jelentette ki. Hozzátette: ha kellő mennyiségű és minőségű produktumot tehetne le az asztalra és olyan témákban alkothatna, amelyek segítenek mások gyógyulásában és vigasztalásában, ezt azonnal megtenné. A kijelentésekből egyértelműen kikövetkeztethető, hogy a producer úgy érzi, azzal, hogy a dollármilliókkal „megvásárolta az áldozatok hallgatását”, bűnbocsánatot is nyert és tettei semmisnek minősíthetőek. Felmerül persze a kérdés, hogy miért fizetett, ha közben kategorikusan tagad minden ellen felhozott vádat.

A nyilvánosság félrevezetése a média által tett feltevésekből származik - jelentette ki Weinstein. Ennél többet azonban nem árult el a vádak hátteréről: „Most is ez minden, amit erről mondhatok.”

A Weinstein-botrány 2017 októberében robbant ki: a The New York Times és a The New Yorker című amerikai lapok akkor tárták fel a neves producer szexuális bűncselekményeit. Több mint 70 nő vádolta meg őt szexuális zaklatással és nemi erőszakkal. A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo-mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el. Weinstein, aki a Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítója volt, közleményben elnézést kért ugyan a panaszosoktól, de mindig tagadta a vádakat. Cége, amely 81 Oscar-díjas filmet gyártott, csődbe jutott.

Kapcsolódó írásaink

Weinstein levette a nyomkövetőt

ĀTöbbször is megsértette az ideiglenes szabadlábra helyezés feltételeit, az ügyészség a szexuális erőszaktevő óvadékának ötmillió dollárra emelését javasolta pénteken