Kultúra

Videón a prágai operaház megnyitója

Vasárnap este ünnepélyesen megnyitották a felújított prágai Állami Operát, amely megnyitón Andrej Babis cseh kormányfő meghívására Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, és amelyről a magyar miniszterelnök Facebook-oldalára videót is posztolt.

Videón a prágai operaház megnyitója
Orbán Viktor miniszterelnök (j4) és Andrej Babis cseh kormányfő (j3) megtekinti a felújított cseh Állami Opera épületét Prágában az ünnepélyes megnyitó előtt
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Prága központjában, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, a cseh Nemzeti Múzeum és a Wilson vasúti főpályaudvar között álló épület a 2017 tavaszán elkezdődött munkák során teljes egészében megújult és korszerű műszaki berendezéseket kapott. A felújítás költségét eredetileg mintegy 900 millió koronára (11,34 milliárd forint) tervezték, de végül is a költségek 1,35 milliárd koronát tettek ki (17 milliárd forint).

Objektum doboz

A prágai Állami Opera az első olyan, állami kézben lévő nagy színház Csehországban, amelyet az 1989-es rendszerváltozás után teljes mértékben felújítottak és korszerűsítettek. A Nemzeti Színház részeként működő Állami Opera épületét legutóbb a 20. század hetvenes éveiben újították fel.

Az operaház közleménye szerint az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát. A nézőtéren 1016 személy foglalhat helyet. Minden bársonyszéken lehetőség lesz arra, hogy a néző világnyelveken feliratozva is követhesse a színpadi történéseket.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet.

Kapcsolódó írásaink