Kultúra

Isten vele, Károly!

Alig telt el négy nap az új évből és máris gyászba borult az ország. A közösségi oldalakat percekkel a hivatalos bejelentés után ellepték a szomorú búcsúztatók kollégáktól, művészbarátoktól és rajongóktól. Meghalt Gesztesi Károly színművész, 56 éves volt. A szíve vitte el.

Isten vele, Károly!
Tele volt tervekkel a népszerű színész
Fotó: Facebook / Gesztesi Károly

A szíve, ami hatalmas volt. Valamiért őt mindenki szerette. Hiába a marcona külső, az öblös hang, mégis minden rezdülésében ott bújt, mit bújt, áradt a kedvesség.

Játszotta színpadon Shakespeare-től Othellót, III. Richárdot, Ibsentől Per Gynt-öt, az igazi népszerűséget és ismertséget mégis a közönségfilmek és szinkronszerepei hozták meg neki. 2001-ben szólalt meg először a rajzfilmfigura, Shrek magyarul az ő hangján, és azóta is minden magyar embernek ő a nagy mackós, csupaszív ogre. Generációk nőttek fel azóta rajta. Pedig kölcsönözte ő az orgánumát nem is egyszer Sylvester Stallonenak, Antonio Banderasnak és még sok más hollywoodi sztárnak.

A sajtóban sokat szerepelt egy időben magánélete okán is. És azután, amikor az rossz fordulatot vett, alkoholproblémái sem maradtak titokban. De még akkor is mindenki neki szurkolt! És aztán úgy is tűnt, a közönség szeretete is segítette abban, hogy talpra álljon, megrázza magát és újra hallassa barna hangját.

Ő pedig Istennek mondott ezért hálát és ha csak tehette forgatta a Bibliát, sőt még teológiát is elkezdett tanulni. Úgy érzem, hogy amit tudok, azt Istentől kapom, és ezzel a kapott tudással, energiával az a dolgom, hogy jobbá tegyem az emberek napjait. Szeretnék szeretetet közvetíteni, nem csak egy adott előadással, de akár egy kedves szóval” – nyilatkozta egy interjúban 2018-ban.

Sajnos nem sokkal több mint egy év adatott még meg neki, hogy ezt az isteni ajándékot továbbadhassa a színház és filmszerető közönségnek. 2020. januárjának első szombatján, miután túlesett a teológia vizsgáján, autóvezetés közben megállt a szíve.

Kapcsolódó írásaink