Kultúra

Útmutató napjaink világához

A Biztonságpolitikai Corvinák a jövőnket érintő kérdésekről szólnak

Miért nő a háborús küszöb alatti konfliktusok száma? Van-e köze az iszlám vallásnak a terrorizmushoz? Milyen Magyarország energiabiztonsági helyzete? Melyek Kína belső biztonsági kihívásai? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat, aki kézbe veszi az Antall József Tudásközpont és a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesület nemrég bemutatott, kétkötetes kiadványát, amelynek címe Biztonságpolitikai Corvinák.

A könyv egy 2008-as mű átdolgozása, napjaink biztonsági kihívásaihoz igazítva. Tagolása egyszerű, jól átlátható: először sorra veszi az általános kérdéseket, mint például a migrációt, a terrorizmust vagy a környezeti biztonságot, és egyszerre ad a témákban elméleti alapokat és tájékoztatást a jelenlegi helyzetről. Ezek után az egyes kontinensek és országok helyzetéről és problémáiról olvashatunk, míg a második kötetben a nemzetközi szervezetek és Magyarország helyzete kapott helyet. Bár a könyv alapvetően inkább egyetemi tanulmányokat folytatóknak és a biztonságpolitikával behatóbban foglalkozóknak lehet hasznos, azoknak is ajánlható, akik szeretnének tájékozottak lenni a jövőnket meghatározó kérdésekben. Rengeteg jól érthető ábra és kis „keretes” írás segíti a megértést, bár hibák előfordulnak, például a Latin-Amerika beszélt nyelveit bemutató térkép színei nem egyeznek a jelmagyarázatéival, de ez valószínűleg nyomdai hiba. Ezenkívül talán csak az róható fel, hogy a szerzők nem kerülnek bemutatásra, így a kevésbé ismert nevek esetében az internet segítségét kell igénybe vennie az olvasónak. Néhány apróságot leszámítva a Biztonságpolitikai Corvinák egy kitűnő kiadvány, amely bevezeti olvasóját napjaink több fontos témájába, így bátran ajánlható minden, a biztonságpolitika iránt érdeklődő olvasó számára.

Kapcsolódó írásaink

Könyvmustra a nagy ostromról

ĀA budapesti csata hetvenötödik évfordulójára több érdekfeszítő, új kötet jelent meg,interjúkkal, visszaemlékezésekkel, gazdag forrásanyaggal

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom