Kultúra

Több száz új katonát fedeztek fel az agyaghadseregből

Hozzávetőlegesen kétszázhúsz új agyagkatonát fedeztek fel a régészek, az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző világhírű agyaghadseregből.

Több száz új katonát fedeztek fel az agyaghadseregből
A figurák magassága 184–197 centiméter között változik, attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be a hadseregben
Fotó: AFP/Li Yibo

A régész csapat, amely 2009 óta kezdett el újra dolgozni a négyszázezer négyzetméteres sírhely feltárásán, most a kétszázhúsz új katonán kívül egy eddig ismeretlen, a „legkisebbtől is kisebb” elnevezésű katonai rangot szimbolizáló rangjelzést is felfedezett az agyagkatonák ruházatán, amely olyan jelentőséggel bír, hogy újragondolásra kényszerítheti, az eddigi tudásunk a hadsereg szerveződéséről. A katonákon kívül tizenkettő agyag lovat, kardokat, íjakat, valamint színes pajzsokat is találtak az ásatás során.

A felfedezést a Xinhua hírügynökség jelentette be. Az ásatást vezető Shang Maosheng elmondása szerint az újonnan talált katonákat kettő kategóriába lehet osztani a testtartásuk alapján: zászlót vagy lándzsát tartók és íjászok - írta a Newsweek. A tizenegy éve újraindult kutatások célja, hogy jobban megértsék, a CsinQin-dinasztia hadászati berendezkedését.

Objektum doboz

A mai napig nem tisztázott, hogy hogyan hozták létre a „hadsereget”, bár tavaly hatalmas áttörést értek el kínai és brit tudósok, amikor kiderítették, hogyan maradhatott fent ilyen kiváló állapotban a világ nyolcadik csodája. Tanulmányukban arra jutottak, hogy a legkorábbi rozsdamentesítő technológiának tartott krómbevonat a terrakotta hadsereg bronzfegyverein inkább dekorációs lakkozási célokat szolgált, nem pedig állagmegóvást.

Az agyagkatonákat és a mauzóleumban talált szerves anyagokból készült tárgyakat lakkbevonattal vonták be még az előtt, hogy felvitték volna rájuk a színezőanyagokat, a bronzfegyvereket azonban nem
Az agyagkatonákat és a mauzóleumban talált szerves anyagokból készült tárgyakat lakkbevonattal vonták be még az előtt, hogy felvitték volna rájuk a színezőanyagokat, a bronzfegyvereket azonban nem
Fotó: AFP/Ben Pipe

A hadsereget Csin Si Huang-tivel temették el időszámításunk előtt 210-209-ben. A szobrok célja az volt, hogy biztosítsák a császár uralmát a túlvilágon is, az agyaghadsereg eddig nagyjából nyolcezer katonából, több mint ötszáz lóból és százharminc szekérből áll. A szobrokat 1974 márciusában fedezték fel, négyméteres mélységben. A figurák magassága 184–197 centiméter között változik, attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be a hadseregben, a legmagasabbak a tábornokok. Az szobrok között vannak katonák, parasztok, lovak, hivatalnokok, akrobaták, lány-szobrok, erőművészek és zenészek. A helyszín 1987 decemberében felkerült az UNESCO világörökségi listájára, s Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetességévé vált.

Kapcsolódó írásaink