Kultúra

A színvonalas filmekért

Káel Csaba: Az NFI célja mozgóképkultúránk terjesztése

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységért felel a januártól működő Nemzeti Filmintézet (NFI). Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos tegnap az MTI-nek kiemelte: az új szervezet, amely a Magyar Nemzeti Filmalap fundamentumára épülve jött létre, elkötelezett abban, hogy sikeres, színvonalas filmek készüljenek.

Mint mondta, az NFI célja, hogy olyan filmalkotások szülessenek, amelyek a nézők számára különleges élményt nyújtanak, szórakoztatnak és hozzájárulnak a magyar mozgóképkultúra terjesztéséhez itthon és külföldön. Hozzátette:
az intézmény feladata, hogy a hazai mozgóképágazat kulturális értéket teremtő alkotásainak fejlesztését, támogatását, marketingjét, értékesítését és forgalmazását egységes rendszerben működtesse. Ellátja a Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium korábbi támogatási feladatait is.

Káel Csaba szerint az eddigi sikerekben nagy szerepe volt a 2019 januárjában elhunyt Andy Vajnának, 2020-ban ezt az irányt folytatva immár a mozgóképszakma teljes spektrumának összehangolásával szeretnék továbbfejleszteni a hazai filmipart. Mint hangsúlyozta, az elmúlt évben összesen tíz állami támogatással készült alkotást láthatott
a közönség a mozikban. Sikeres volt az immár ötödik alkalommal megrendezett magyar filmhét. A Nemzeti Filmdigitalizálási és Restaurálási Programnak köszönhetően pedig huszonkilenc magyar filmklasszikust újítottak fel.
Idén a filmalap támogatásával huszonnégy mozifilmet forgattak, amelyek 2020-ban és 2021-ben érkeznek a mozikba. Köztük van Spirál címmel, magyar–román koprodukcióban készült lélektani dráma Felméri Cecíliától, az új Herendi Gábor-film, a Toxikoma és az európai koprodukcióban készülő új Enyedi Ildikó-film, A feleségem története is.

Kapcsolódó írásaink